Kako bi osigurala da građani mogu i dalje uživati ​​u romingu bez dodatnih troškova tijekom putovanja u EU, Europska komisija je predložila novu Uredbu o roamingu. Nova uredba produljit će postojeća pravila koja trebaju isteći u lipnju 2022. godine za još 10 godina.

Nova će uredba osigurati i bolje usluge rominga za putnike. Na primjer, potrošači će imati pravo na kvalitetu i brzinu veze svoje mobilne mreže u inozemstvu kao kod kuće, gdje su dostupne odgovarajuće mreže. Nova pravila osigurat će i učinkovit pristup hitnim službama, uključujući poboljšanje svijesti o alternativnim sredstvima za osobe s invaliditetom, kao i povećati svijest potrošača o mogućim naknadama za korištenje usluga s dodanom vrijednošću tijekom rominga.

Prema novom istraživanju Eurobarometra, polovica Europljana koji posjeduju mobilni telefon putovala je u drugu zemlju EU u posljednje dvije godine. Zahvaljujući sadašnjoj Uredbi o roamingu, cijene roaminga u EU-u prestale su 15. lipnja 2017. godine i od tada gotovo 170 milijuna građana uživa cijene roaminga i pogodnosti zadržavanja veze dok putuju na jedinstvenom EU tržištu. Korištenje podatkovnog roaminga povećalo se 17 puta u ljeto 2019. godine u odnosu na ljeto prije ukidanja roaming nadoplata (ljeto 2016. godine). Brzi i masovni porast prometa u roamingu od lipnja 2017. godine pokazuje da je kraj roaming troškova oslobodio neiskorištenu potražnju za mobilnom potrošnjom od strane putnika u 27 država članica EU, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Aktualna pravila istječu 30. lipnja 2022. godine, a uvjeti na tržištu mobilnih telekomunikacija još uvijek nisu povoljni za održivo ‘telefoniranje kao kod kuće’ za sve tvrtke i kupce tijekom putovanja u EU.

Prema najnovijim podacima Eurobarometra, tijekom putovanja u inozemstvo u EU, 33% ljudi reklo je da imaju manju brzinu mobilnog interneta nego što je to obično slučaj u njihovoj zemlji, a 28% da je mrežni standard niži nego kod kuće (npr. 3G umjesto 4G). Nova pravila koja su predložena imaju za cilj osigurati da građani i tvrtke imaju koristi od kvalitete usluga kao u domicilnoj mreži. To znači da ako imaju 4G brzine, a sve više i 5G kao dio pretplate, ne bi trebali imati niže mrežne brzine u roamingu, gdje god su te mreže dostupne. Što se tiče 5G usluga, potrošači će morati znati da mogu koristiti određene programe i usluge tijekom roaminga. Štoviše, operateri u posjećenoj zemlji trebali bi omogućiti pristup svim mrežnim tehnologijama i generacijama na razuman zahtjev za veleprodajni pristup roamingu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Cilj predložene uredbe je osigurati da korisnici u roamingu mogu pristupiti hitnim službama i imati koristi od prijenosa lokacije pozivatelja neometano i besplatno, uključujući i druga sredstva osim glasovnih poziva, poput SMS-a ili aplikacija za hitne slučajeve. Uz to, putnici bi trebali biti informirani o načinima kako doći do hitnih službi, uključujući one namijenjene osobama s invaliditetom, u zemlji EU koju posjećuju.

Tijekom roaminga putnici bi trebali moći pouzdano pozivati ​​brojeve kako bi pristupili uslugama s dodanom vrijednošću, poput tehničke službe za pomoć, brige o kupcima aviokompanija ili osiguravajućih društava ili čak besplatnih telefonskih brojeva, što može biti popraćeno neočekivanim troškovima u romingu. Nova pravila o roamingu pozivaju operatere da potrošačima pruže dovoljno informacija o povećanim troškovima koji bi mogli nastati korištenjem usluga s dodanom vrijednosti tijekom roaminga. Održivost rominga za operatere

Nova pravila osigurat će da roaming bez naknade i povećane koristi za potrošače budu održivi za operatore. Pravila predviđaju daljnja smanjenja veleprodajnih cijena roaminga – cijene koje operateri naplaćuju jedni drugima za korištenje njihove mreže kada njihovi korisnici putuju u inozemstvo. Ograničenja cijena među operaterima postavljena su na razinu koja omogućava operaterima da povrate troškove pružanja usluga roaminga. Istodobno, čuva poticaje za ulaganje u mreže i izbjegava narušavanje domaće konkurencije na tržištima posjećenih zemalja.

Podijeli:

 

 

Vezane objave