Još četiri zemlje (Austrija, Bugarska, Danska i Rumunjska) pridružile su se projektu Kvantne komunikacijske infrastrukture za Europsku uniju (Quantum Communication Infrastrukture for European Union EuroQCI).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Svrha QCI-ja bit će povećati europske sposobnosti u kvantnim tehnologijama, cyber-sigurnosti i industrijskoj konkurentnosti.

Zemlje potpisnice istražit će zajedno s Europskom komisijom i uz potporu  Europske svemirske agencije razvoj i primjenu europskih QCI u sljedećih deset godina. Konačno bi povezao osjetljiva javna i privatna komunikacijska sredstva diljem EU-a, uključujući i njegove najudaljenije regije, da bi razvio siguran komunikacijski štit temeljen na  kvantnim tehnologijama, To bi zaštitilo nacionalnu i prekograničnu kritičnu infrastrukturu, osjetljivu komunikaciju, financijske transakcije i osiguralo dugoročno pohranjivanje osjetljivih podataka u područjima kao što su zdravstvena zaštita i nacionalna sigurnost.

Deklaracija EuroQCI pokrenuta je u lipnju 2019. na Digitalnoj skupštini u Bukureštu, a potpisale su je Belgija, Njemačka, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska i Španjolska. Mađarska, Portugal i Poljska pridružile su se inicijativi u  srpnju 2019. godine . Hrvatska, Cipar, Grčka, Finska, Francuska, Litva, Slovačka, Slovenija i Švedska pridružile su se u  prosincu 2019. , a  Češka  početkom 2020. godine.

U važnom koraku ka ostvarenju QCI-ja, OPENQKD , trogodišnji pilot projekt koji je financirala Europska komisija i trebao bi se izvoditi na tri godine, počeo je s radom u rujnu 2019. Razvija se eksperimentalni testni test pomoću kvantne distribucije ključeva (QKD) , koji koristi inherentnu slučajnost kvantnih mjerenja za proizvodnju visokokvalitetnih kriptografskih ključeva za osiguranje prijenosa i pohrane osjetljivih podataka i podataka. QKD ima potencijal zaštititi osjetljive vladine komunikacije, internetske sustave glasovanja, financijske transakcije i kritičnu komunikacijsku infrastrukturu te osigurati dugoročno pohranjivanje osjetljivih podataka vezanih za zdravlje, nacionalnu sigurnost i obranu, a bit će prva usluga koja će koristiti QCI nakon što počne s radom.

Podijeli:

 

 

Vezane objave