Britanski premijer Boris Johnson planira smanjiti uključenost Huaweija u britansku mrežu 5G, objavio je londonski Telegraph.

Boris Johnson zatražio od mjerodavnih institucija izradu planova kojima će se utjecaj Kine na britansku infrastrukturu postupno smanjivati da do 2023. godine bude potpuno isključen iz sudjelovanja na britanskom tržištu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Telegraph navodi da je Johnsonova odluka objavljena uoči njegovog puta u SAD na summit G7 slijedećeg mjeseca. Takva odluka britanskog premijera trebala bi donijeti ubrzanju pregovora a američkih predsjednikom Donaldom Trumpom o trgovinskoj suradnji Velike Britanije i SAD.

Na Johnsonovu odluku,kako navodi Telehraph, utjecali su i sve jači zahtjevi torijevaca protiv kineskih ulaganja potaknutih optužbama za zataškavanje podataka o zarazi virusom SARS-CoV-2 na njenim počecima u Wuhanu te zbog kibernetičkog napada u kojemu su ukradeni podaci oko 9 milijuna korisnika easyJeta, a koji se veže za kineske hakere. Usto, sve su glasnije optužbe da Kina želi profitirati ekonomski od posljedica pandemije u zapadnim zemljama.

Prema ranijoj odluci bivše premijerke Therese May Huaweiu bi bilo dopušteno izgraditi 35 posto nove 5G mreže u Velikoj Britaniji ali bez strateških dijelova. Ta odluka dovela je čak i putanje britansko sudjelovanje u obavještajno sigurnosnom savezu Five Eyes (SAD, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland i Kanada) te prema zadnjim informacijama i povlačenje američkih zrakoplovnih baza s Otoka što je u Washingtonu obrazloženo sigurnosnom prijetnjom za komunikacijske sustave zrakoplova F-35 u području gdje postoji Huaweieva 5G mreža. (naslovna fotografija Wicipedia)

Podijeli:

 

 

Vezane objave