Uredba o roamingu unutar Europskog gospodarskog prostora istječe 30. lipnja 2022. godine. Stoga je Europska komisija pokrenula savjetovanje u kojem želi prikupiti informacije za procjenu učinka svojeg zakonodavnog prijedloga koji se odnosi na reviziju Uredbe o roamingu (EU 531/2012 kako je izmijenjena i dopunjena Uredbom EU 2015/2120). Ta inicijativa uključena je u Program rada Europske komisije za 2020. godinu u okviru cilja politike Europa prikladna za digitalno doba koji se bavi specifičnim ciljem Digitalno za potrošače.

Uredbom o roamingu uspostavljen je princip Roam-Like-At-Home koji je od 15. lipnja 2017. godine zabranio prestanak maloprodajnih naknada za roaming u Europskom gospodarskom prostoru, osiguravajući održivost pružanja usluga u roamingu.

Ključna pitanja savjetovanja, odnosno javne rasprave bit će: Jeste li imali koristi od pravila roaminga i smatrate da bi potrošači i tvrtke trebali nastaviti pristupiti mobilnim uslugama (glas, SMS ili podaci) bez dodatnih troškova prilikom periodičnog putovanja u EU / EGP? Želite li pridonijeti oblikovanju budućih politika roaminga u Europskom gospodarskom prostoru?

Europska komisija je 9. travnja 2020. godine objavila početnu procjenu učinka primjene Uredbe o roamingu, informirajući građane i dionike o planovima za reviziju Uredbe.

Savjetovanje je otvoreno od 19. lipnja do 11. rujna 2020. godine. Traže se stavovi od mobilnih operatera i njihovih udruga, građana, udruženja potrošača, nacionalnih regulatora, državnih tijela, organizacija civilnog društva, poduzeća i stručnjaka. Za sudjelovanje u javnoj raspravi potrebno se upisati u Registar transparentnosti.

Podijeli:

 

Vezane objave