Početkom siječnja ove godine sigurnosni stručnjak Troy Hunt identificirao je prvi dio velike baze ukradenih osobnih podataka, nazvane Collection #1, objavio je Nacionalni CERT. Bazu je objavio, odnosno učinio javno dostupnom anonimni haker. Prema Huntu, ta je baza sadržavala 773 milijuna jedinstvenih korisničkih oznaka i lozinki. Nakon toga sigurnosni su stručnjaci analizirali novu bazu podataka koja je nazvana Collections #2-5, a koja sadrži 25 milijardi zapisa u 845 gigabajta podataka.

Baze su nastale krađom podataka od, na primjer, od tvrtki kao što su Dropbox i LinkedIn od kojih su hakeri ranije otuđili 71 milijun lozinki iz jedne tvrtke i 117 milijun lozinki iz druge. Podaci su do njihove javne objave korištene na prodaju na dark web forumima. Sada je anonimni haker prikupio različite ilegalne baze ukradenih podataka, koje zajedno sadrže 2,2 milijarde korisničkih oznaka s lozinkama, te ih objavio na javno dostupnim stranicama (poput torrent stranica i hakerskih foruma) i time dozvolio svima slobodno preuzmanje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nakon što je baza analizirana te su uklonjeni dvostruki podaci, ispostavilo se kako Collections #2-5 sadrži tri puta više podataka od Collection #1

Podijeli:

 

 

Vezane objave