VTT (Finsko tehničko istraživačko središte) i IQM potpisali su sporazum o suradnji u izgradnji prvog finskog kvantnog računala.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Projekt će se nalaziti u Espoou u Finskoj u zajedničkoj nacionalnoj istraživačkoj infrastrukturi Micronova VTT-a i Sveučilišta Aalto u tzv. okolišu čiste sobe koji se koristi za proizvodnju kvantnih komponenti. Radovi će započeti već tijekom 2020. godine.

Micronova je finska nacionalna istraživačka infrastruktura za mikro i nanotehnologiju, koju zajednički vode Finski centar za tehnička istraživanja VTT i Sveučilište Aalto. Naša je misija razviti inovativne tehnologije koje omogućuju njihovu primjenu u praktičnim mikro i nanosustavima.

VTT i IQM započet će s radom ove godine, s ciljem da stroj od 50 kubita bude dostupan do 2024. godine. Istodobno, VTT će nastaviti svoje aktivnosti u drugim obećavajućim područjima u kvantnim tehnologijama, uključujući kvantno osjetilo i kvantnu enkripciju.

Vlada Finske dodijelila je projektu 20,7 milijuna eura financijskih sredstava.

„Finska ima potencijal biti europski lider u kvantnim tehnologijama. Radujem se što ću svjedočiti mogućnostima koje će kvant predstaviti finskim i europskim poduzećima te konkurentnosti cijele regije “, izjavio je finski ministar ekonomskih poslova Mika Lintilä.

Projekt u tri faze

Inovacijski partner, IQM , odabran je kao rezultat međunarodnog javnog natječaja. IQM je europski lider u izradi kvantnih računala. Ranije ovog mjeseca IQM je najavio završetak novog uspješnog kruga financiranja, koji ukupna sredstva iznosi 71 milijun eura .

„Ponosni smo što smo dio ove suradnje i uzbuđeni smo što radimo s vodećim stručnjacima iz VTT-a. Ovaj je projekt za nas izuzetno prestižan i pružit će izvrsnu priliku za zajednički rad na načine koji pomažu u izgradnji budućnosti kvantnih tehnologija. ” kaže Jan Goetz , izvršni direktor IQM-a.

Projekt će se odvijati u tri faze. U prvoj fazi, unutar otprilike godinu dana, cilj je kvantno računalo s pet kubita, koje će pokazati stručnost Finske u izradi kvantnih računala. Opći cilj projekta je izgradnja uređaja od 50 kubita do 2024. godine.

Finska nacionalna istraživačka infrastruktura Micronove VTT-a i Sveučilišta Aalto

Kvantne tehnologije stvaraju nove mogućnosti za Finsku

Paralelno s radom na kvantnom računalu, VTT će nastaviti raditi i na drugim područjima primjene, poput kvantnih senzora, koji postaju važni alati u medicinskoj slici i dijagnostici, te algoritama kvantne enkripcije koji se mogu koristiti za zaštitu podataka mrežama. Ove i druge aplikacije pružaju mogućnosti i finskim i europskim poduzećima da uspješno iskoriste kvantne tehnologije.

“Ulažući u ometajuće tehnologije poput kvantnog računanja, ulažemo u našu buduću sposobnost rješavanja globalnih problema i stvaranja održivog rasta”, kaže predsjednik i izvršni direktor VTT-a Antti Vasara

Podijeli:

 

 

Vezane objave