Nakon što potrošite vreću kuna na fizičku zaštitu i platite premije osiguranja za računala i drugu opremu, morate zaštititi i najveću vrijednost vaše tvrtke – podatke

Već ste najmanje milijun puta čuli da su podaci najvažnija stvar koja postoji na ovom planetu – nova nafta, izvor beskonačne nove poslovne vrijednosti, vrelo uvida kojima ćete dokrajčiti konkurenciju, itd. Sto tisuća puta čuli ste da ih nekako morate zaštititi i barem deset tisuća puta ste poželjeli da se ne morate zezati lozinkama, autentikacijom-u-dva-koraka i drugim metodama pristupa informacijama te poželjeli da je ono što vam treba uvijek nadohvat ruke. E sad, kako to postići? Tako što ćete smanjiti rizike svugdje gdje držite podatke. Naravno, to je mnogo lakše reći nego učiniti. I uvijek ispadne skuplje nego u predračunu.

BaaS – povezivanje na infrastrukturu pružatelja usluge

Prva lokacija, druga lokacija…

Nakon što potrošite vreću kuna na fizičku zaštitu i platite premije osiguranja za računala, monitore, servere, telefone, ormare, stolove i rasklimane stolice od onih najčešćih katastrofa: provale, požara, potresa i poplave, morate – shvatili ste – osigurati i ono najvažnije: podatke. Uobičajeni postupak čuvanja podataka, osim izrade lokalne kopije svih podataka kojima baratate u uredu, podrazumijeva i barem još jednu kopiju koja je smještena na drugoj lokaciji. I tu počinje problem. Tvrtke često toj drugoj lokaciji na kojoj čuvaju svoje podatke ne pridaju onoliku pozornost kao lokaciji u kojoj svakodnevno rade. A trebale bi. Uz to, nije baš svejedno tko sve ima pristup do vaših podataka, i koliko im i kada pristupa. Stoga, nakon fizičke zaštite i replikacije u više kopija, na redu je i čvrsta kibernetička zaštita. I to ne samo softverom, već i jasno propisanim procedurama i pravilima o radu s podacima. Za sve to vam trebaju pravi alati i pravi partner.
Jedan od takvih alata nudi tvrtka Veeam. Prema Gartnerovom analitičkom kvadrantu za prošlu, 2016. godinu, tvrtka Veeam spada u vodeće tvrtke u svijetu koje proizvode tehnologije za backup i replikaciju podataka. Danas, Veeam backup i replikacijske tehnologije svojim “always on” konceptom štite gotovo jedanaest milijuna virtualnih poslužitelja kod više od 200 tisuća tvrtki korisnika. Riješili su i problem stalne raspoloživosti podataka tako što su pojednostavili prenošenje podataka na drugu, udaljenu lokaciju. To čine preko Interneta. Veeam vaše podatke sprema u posebno zaštićeni privatni “oblak” pomoću obične (širokopojasne) veze prema mreži nad mrežama.

DRaaS – povezivanje na infrastrukturu pružatelja usluge

Za tango i backup – treba dvoje

Dakle, imate podatke, imate alat – no vaš primarni posao nije čuvanje podataka. Za to vam treba netko u koga se možete pouzdati. Netko kome možete vjerovati. Treba vam pravi partner. Treba vam netko tko će se o kopijama vaših podatka brinuti umjesto vas. Netko kome su vaši podaci važni onoliko koliko i vama. Tvrtka Megatrend jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki u zaštiti i čuvanju podataka. Imaju vlastite, dobro zaštićene podatkovne centre i iskusne stručnjake koji vladaju najnovijim tehnologijama. U suradnji s tvrtkom Veeam, Megatrend je razvio uslugu Veeam Cloud Connect. Riječ je usluzi koja tvrtkama korisnicima omogućuje jednostavno i brzo pohranjivanje kopija na udaljenu lokaciju.

Usluga kombinira uporabu resursa Megatrendovog podatkovnog centra i Veeam aplikacije (Veeam Backup and Replication) koja je smještena na informacijskom sustavu tvrtke korisnika, a koristi se za dvije osnovne usluge: pohranu podataka (Backup) i oporavak uništenih ili izgubljenih podataka (Disaster Recovery). Ponuda je koncipirana tako da tvrtka korisnik sama upravlja uslugom, prema potrebama svakodnevnog poslovanja i vlastitom nahođenju, a Megatrend korisniku daje na raspolaganje sve resurse svog podatkovnog centra. Riječ je o resursima najviše kvalitete, u redundantnim konfiguracijama, kako bi se mogla jamčiti najviša raspoloživost. U posljednjih dvanaest godina, koliko je prošlo od početka rada prvog Megatrendovog podatkovnog centra, tvrtke korisnici tog resursa imale su ga na raspolaganju stalno, 24 sata na dan, 365 dana u godini – bez ijedne sekunde zastoja.

SAMI IZRAČUNAJTE

Megatrend VCC usluga može se besplatno isprobati na internetskoj stranici: cc.megatrend.com/hr. Tamo se nalaze sve potrebne informacije, od sitnih tehničkih pojedinosti, do jednostavnog online kalkulatora pomoću kojeg možete izračunati cijenu usluge pohrane podataka u vašem konkretnom slučaju.

3-2-1: pospremi

U svijetu pohrane podataka primjenjuje se pravilo koje kaže da podatke treba presnimiti u najmanje tri kopije, spremljene na dva različita medija, s time da jedna od kopija mora biti na drugoj lokaciji (to je tzv. 3-2-1 Backup pravilo). Pospremanje te treće kopije podataka na lokaciju izvan tvrtke, zbog sve veće količine informacija kojima se tvrtke koriste u poslu, predstavlja problem u internetskom prometu. Usluga Veeam Cloud Connect (VCC) rješava taj problem bez dodatnih ulaganja jer podržava virtualizacijske platforme VMware vSphere i Microsoft Hyper-V. Preduvjet za uporabu usluge VCC je veza prema Internetu na lokaciji korisnika, a komunikacija između lokacije korisnika i lokacije Megatrendovog podatkovnog centra odvija se preko Interneta, uz SSL enkripciju. Kompletna kontrola usluge je na strani korisnika, a izvodi se preko Veeam konzole. Usluga Veeam Cloud Connect omogućuje korisniku posjedovanje vlastitog, udaljenog repozitorija podataka, što je jedan od važnih zahtjeva prilikom procjene sigurnosti poslovanja. Cloud repozitorij funkcionira kao bilo koji backup repozitorij – uz prednost što je dostupan i u slučaju ispada primarne lokacije.

Podaci se kopiraju s lokacije korisnika u Veeam repozitorij, koji se nalazi u Megatrendovom podatkovnom centru. To funkcionira tako što rješenje Veeam Cloud Connect integrira cloud backup repozitorij izravno u Veeam backup konzolu, koja se nalazi kod korisnika, koji kroz nju upravlja svim procesima. U slučaju potrebe, pomoću te konzole, može vratiti svaku pojedinu datoteku ili cijeli virtualni poslužitelj. To je koncept poznat kao “pohrana-kao-usluga” (BaaS – Backup as a Service). Slično tome, kroz rješenje Veeam Cloud Connect izvediva je i napredna, “image VM” replikacija kao Disaster Recovery (funkcionalnost povratka uništenih ili izgubljenih podataka), koja se odvija kroz Veeam konzolu pomoću koje su omogućeni tzv. “full-site failover” ili “partial-site failover” (failover za trenutačno aktiviranje samo pojedinih VM replika). Uz brzo izvođenje procedure oporavka podataka sustav se može istodobno i testirati, bez prekida redovne produkcije. Drugim riječima, dok radite nešto drugo, možete provjeriti kako će se izvesti postupak oporavka podataka, u slučaju potrebe. To je koncept poznat i kao DRaas (Disaster Recovery as a Service).

Podijeli:

 

Vezane objave