Prodaja Ericssona u drugom tromjesečju ove godine smanjena je za 8% u odnosu na isto razdoblje lani. Prodaja, prilagođena za tečajne razlike i usporedne stavke, smanjena je za 13% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

U Ericssonu procjenjuju da će tržište opreme za radijske pristupne mreže u 2017. imati slabije rezultate izražene visokim jednoznamenkastim postotkom u usporedbi s prethodnom procjenom slabijih rezultata u rasponu od 2% do 6%.

Operativni gubitak Ericssona u drugom tromjesječju iznosi 123,6 milijuna eura. Operativna dobit isključujući troškove restrukturiranja iznosi 30,9 milijuna eura, s padom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u svim segmentima.

Na operativnu dobit u segmentu IT i cloud negativno je utjecala slabija kapitalizacija troškova razvoja u odnosu na prethodno tromjesečje i isto razdoblje prethodne godine.

Planirane mjere smanjenja troškova ubrzat će se zbog tržišnog okruženja kako bi se postigla predviđena godišnja stopa smanjenja od najmanje 1,03 milijarde eura do sredine 2018. godine, navode iz švedskog koncerna.

U Ericssonu predviđaju povećani rizik od daljnjeg prilagođavanja projekata na tržištu i s klijentima s procijenjenim negativnim utjecajem na operativnu dobit od 300 do 500 milijuna eura u nadolazećih 12 mjeseci.

Zbog promjena u tehnologiji i portfelju smanjit će se troškovi kapitalizacije te se procjenjuje da će to uzrokovati negativan neto utjecaj na operativni gubitak od 298,6 (133,8) milijuna eura u drugoj polovici 2017. godine, ali u Ericssonu smatraju kako to neće imati utjecaj na gotovinu.

Očekuju se da će rješavanje izazova poslovanja u području usluga upravljanja i optimizacija ponude u području razvoja mreža smanjiti cjelogodišnju prodaju za najviše milijardu eura do 2019. godine.

Planiraju ostvariti uštede s predviđenom godišnjom stopom od najmanje milijarde eura do sredine 2018. Uštede će biti podjednako podijeljene između isporuke usluga i troškova na razini kompanije (opći i administrativni, IT, nekretnine itd.).

Usto, Ericsson želi povećati učinkovitost istraživanja i razvoja. Međutim, troškovi istraživanja i razvoja kratkoročno će se povećati, ponajprije u segmentu Mreža.

„Mjere koje poduzimamo kako bismo preusmjerili fokus našeg poslovanja u području upravljanih usluga u cilju povećanja profitabilnosti već se provode. Dosad smo definirali 42 ugovora s prodajom od 720,6 milijuna eura u 2016., iz kojih ćemo istupiti, ponovno pregovarati o njima ili ih preobraziti. Dosad smo raskinuli ili preobrazili ili ponovno pregovarali o 9 takvih ugovora, što dovodi do povećanja dobiti za otprilike 14,4 milijuna eura“, rekao je predsjednik i glavni direktora korporacije Ericsson Börje Ekholm dodavši kako poslovanje u segmentu IT i cloud od strateškog je značaja jer se Ericssonovi kupci pripremaju za 5G te će digitalizirati svoje poslovanje i ulagati u arhitekturu buduće mreže na temelju softverski definirane logike.

U tom smjeru ide i najnoviji Ericssonov ugovor o izgradnji NarrowBand IoT (NB-IoT) sustava za Chunghwa Telecom, najveću tajvansku integriranu tvrtku telekomunikacijskih usluga, čime će se na Tajvanu omogućiti prvi koraci prema Internetu stvari. Chunghwa Telecom će Ericssonov sustav koristiti za ispitivanje čitavog broja uređaja i aplikacija za elektroničke uređaje (IoT) u svom laboratoriju.

NB-IoT je Low Power Wide Area tehnologija temeljena na 3GPP standardima koja nudi značajna unaprijeđenja mreže kao i smanjenu potrošnuu energije.

End-to-end rješenje za NB-IoT razvijeno za Chunghwa Telecom obuhvatit će niz Ericssonovih ponuda, uključujući Ericssonov radio sustav, Massive IoT radio pristupnu mrežu (RAN), virtualnu evolucijsku paketnu jezgru (vEPC), Virtual Subscriber Data Management VSDM) i usluge IoT Smart Device i Application service on the AppIoT platform.

vEPC je implementiran kao IO paketna jezgra, koja koristi funkcionalnost mrežnog presjeka, omogućujući Chunghwa Telecomu istraživanje masovnih korištenja komunikacijskih tipova strojeva i brzo plasiranje novih usluga na tržištu.

Podijeli:

Vezane objave