Dražen Oreščanin
Dražen Oreščanin

U novom poretku, novi IT lideri bit će tvrtke koje nemaju tradicionalni poslovni on-site model, jer s migracijom u cloud ne gube dio postojećih prihoda.

Jedna od vijesti iz IT svijeta koja je bila prilično aktualna početkom ožujka, bila je o restrukturiranju i otpuštanjima u IBM-u u SAD-u, koji se popularno naziva workforce rebalancing. IBM u svijetu ima više od 370.000 zaposlenih, a u ovom valu barata se različitim brojkama – od 14.000 do 25.000 u SAD-u, pa sve do gotovo nevjerojatnih 50.000 diljem svijeta. Rebalans se radi kako bi se otvorio prostor za nova radna mjesta vezana za open source tehnologije, a nije nebitno napomenuti ni to da je u prošloj godini IBM zabilježio pad prihoda od 12%.

Ako ste mislili da je IBM jedina globalna IT tvrtka koja je posegnula za ovim prilično nepopularnim mjerama (koje bi, samo napominjem, bile vrlo primjenjive na hrvatski javni sektor), grdno se varate – i mnogi drugi korporativni IT divovi sve više postaju korporativni IT dinosauri. Kao što svi znamo, dinosauri su bili vrlo velike životinje, prilično slabo pokretljive, nisu se mogli prilagoditi klimatskim promjenama, što je rezultiralo njihovim izumiranjem.

Početkom godine je relativno mala, i široj publici nepoznata, analitičarska tvrtka Global Equities Research objavila istraživanje o broju otkaza koji će biti podijeljeni ove godine u velikim IT tvrtkama, i došla do lijepe brojke od 330.000. Među kontributorima su, osim već navedenog IBM-a, i Oracle, Microsoft, EMC, HP Inc, FP Enterprise i Yahoo!. Budući da istraživanje pokriva samo 12 velikih tvrtki, realno je očekivati da će ukupan broj otkaza biti bliži brojci od 500.000. Detaljnije informacije o istraživanju možete pronaći na: https://www.thelayoff.com/t/FFbUNu9.

Naravno, tvrtke ne dijele otkaze zato što posluju izuzetno dobro, nego zato što ne posluju u skladu s očekivanjima dioničara i analitičara. U lošijem slučaju imaju pad prihoda i profita, a u boljem slučaju stagniraju u prihodima ili imaju rast manji od očekivanog. U korporativnom svijetu nema milosti – ako se ne ostvari traženi prihod i profit, kompanija se rješava balasta i suvišnih troškova. Tvrtke ne mogu dugoročno poslovati kao, primjerice, Republika Hrvatska i nabijati svake godine novih 7-8% BDP-a javnog duga. U korporativnom svijetu Lijepa naša bi odavno krenula putevima Nokije ili Blackberryja…

Realno, ovakvi rezultati velikih tvrtki još su i lošiji nego što izgledaju, jer se u njihove ukupne rezultate konsolidiraju i prihodi od akvizicija koje su napravili u prethodnom razdoblju. Ono što je uobičajeni način funkcioniranja velikih IT tvrtki jest kupnja manjih dobavljača koji imaju zanimljive tehnologije u pojedinim područjima, te prodavanje tih proizvoda pod vlastitim brandom, uz minimalna ulaganja u razvoj u nekom sljedećem razdoblju. Kad se neka tehnologija iskoristi do njenog zalaska, posegne se za novom akvizicijom. Međutim, sada više IT dinosauri nisu poželjni kupci kao što su nekad bili, a postoji i mnogo kompanija koje si jednostavno ne mogu više priuštiti, ili čak i ne znaju kako bi ih iskoristili i uklopili u svoj portfelj.

Ukratko, vremena se mijenjaju i dolazi novi poredak. U tom novom poretku novi IT lideri bazirat će se primarno na mobilnim i cloud rješenjima, gdje su tvrtke koje nemaju tradicionalni poslovni on-site model u prednosti, jer s migracijom u oblak ne gube dio postojećih prihoda.

Neki od IT dinosaura već su prošli prvobitnu katarzu i transformaciju prošle i pretprošle godine – tu primarno računamo podjelu HP-a na dvije tvrtke i spajanje Della i EMC-a, a neke to očekuje ove ili u nekoj od sljedećih godina. Ono što je sigurno jest to da će se, kao i u povijesti, događati neke tektonske promjene, te kako neće više biti pitanje koga će sljedećeg kupiti Microsoft, Oracle ili IBM, nego tko bi eventualno mogao kupiti njih. Primjerice, Apple ima dovoljno gotovine da kupi bilo koju od tri navedene tvrtke, jedino se postavlja pitanje zašto bi to učinio… Dolazi vrijeme u kojem IT dinosauri neće nestati, ali je moguće da će biti i većih kriza, otpuštanja, spajanja i promjena brandova, kao što smo vidjeli s već spomenutom Nokijom ili nekad davno Compaqom.

Novi vladari IT-a već su poznati, to su tvrtke koje imaju pristup do informacija i korisnika, koje imaju rast prihoda, profita i tržišne vrijednosti, koje stvaraju nove tehnologije jer s postojećima ne mogu pokriti svoje poslovne zahtjeve – Google, Apple, Facebook i Amazon predvodnici su na toj listi.

Dobra vijest je da ovih pola milijuna nesretnika koji su kod IT dinosaura ostali prekobrojni neće dugo tražiti posao, jer je na tržištu zaista velika potražnja za ljudima koji imaju poznavanje informacijskih tehnologija.

Ako gledamo iz hrvatske perspektive, moguća je pojava nekoliko trendova. Iz perspektive HP-a, IBM-a, Oraclea ili Microsofta, mi smo vrlo malo tržište, i u Hrvatskoj neće biti nekih velikih otpuštanja, tako da neće biti mnogo raspoloživih stručnjaka na tržištu. Ono što bi u nekom nategnutom scenariju bilo moguće jest to da se zaista neki centar za tehnološku podršku nekog od IT dinosaura otvori u Hrvatskoj i zaposli neki broj ljudi, isključivo zbog smanjenja troškova u odnosu na zapošljavanje u zapadnoj Europi. Na kraju, već nekoliko godina smo kroz manje akvizicije koje rade primarno SPAN i IN2 svjedoci okrupnjavanja i konsolidacije tržišta, a nedavno je SPAN napravio i jedan veći zalogaj s akvizicijom RecroNeta. Ovim potezom SPAN se nametnuo kao buduća potencijalna perjanica hrvatskog IT vilajeta, jer je sa svojim uslugama i rješenjima vrlo konkurentan i na zapadnim tržištima.

*****

Tekst je izvorno objavljen (kao kolumna) u časopisu Mreža 05/2016.

Podijeli:

 

Vezane objave