primjena umjetne inteligencije u poduzećima u EU, Velikoj Britaniji, Notrveškoj i Islandu

Europska komisija objavila je 28. srpnja prvo kvantitativno istraživanje primjene tehnologija umjetne inteligencije (artfificial intelligence AI) među europskim poduzećima kao i u Norveškoj, Islandu i Velikoj Britaniji. Studiju je za Europsku komisiju provela tvrtka za istraživanje tržišta Ipsos zajedno s iCite.

U istraživanju provedenom od siječnja do ožujka 2020. godine sudjelovalo je ukupno 9.640 poduzeća. Pet ključnih pokazatelja uspješnosti mjerenih anketom bile su svijest, usvajanje, izvori, vanjske i unutarnje prepreke usvajanju. Studija je koristila računalno telefonski razgovor za dobivanje reprezentativnih procjena zemlje.

Umjetna inteligencija postala je područje od strateškog značaja i ključni pokretač gospodarskog razvoja. Može donijeti rješenja za mnoge društvene izazove, od liječenja bolesti do minimiziranja utjecaja poljoprivrede na okoliš. No, socijalno-ekonomski, pravni i etički učinci moraju se pažljivo riješiti.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Svijest o važnosti umjetne inteligencije

Među ključnim nalazima su da u Europskoj uniji 42% poduzeća koristi makar jednu AI tehnologiju, četvrtina njih (25%) koristi najmanje dvije vrste takve tehnologije, a 18% planira usvojiti AI tehnologije u sljedeće dvije godine. Skoro dvostruki udio velikih poduzeća (39%) koristi dvije ili više AI tehnologija u usporedbi s mikro (21%) i malim poduzećima (22%).

40% poduzeća u istraživanju ne koristi AI, niti je planiraju koristiti u skorijoj budućnosti. Ukupna svijest o važnosti AI među kompanijama ipak je visoka u EU i iznosi 78%.

Prepreke nedostatak stručnjaka i novca

Studija je također otkrila tri ključne prepreke s kojima se poduzeća suočavaju prilikom usvajanja AI tehnologija: 57% je imalo poteškoća u zapošljavanju novog osoblja s pravim vještinama, dok je nešto više od polovice (52%) reklo da su troškovi usvajanja AI tehnologije prepreka za njihov rad poduzeće. Troškovi prilagodbe operativnih procesa bili su također jedno od tri ključna pitanja (49%). Smanjenje neizvjesnosti može biti korisno jer poduzeća smatraju odgovornost za potencijalne štete (33%), standardizaciju podataka (33%) i regulatorne prepreke (29%) kao glavne vanjske izazove usvajanju AI.

„Istraživanje europskih poduzeća o upotrebi tehnologija zasnovanih na umjetnoj inteligenciji“ služit će se za praćenje usvajanja AI u državama članicama i za procjenu prepreka i prepreka u uporabi AI. Uz to će predstaviti pregled vještina povezanih s AI u radnoj snazi. Također će pomoći Europskoj komisiji da oblikuje buduće političke inicijative u području AI.

podaci o primjeni umjetne inteligencije kod hrvatskih poduzeća u usporedbi s EU prosjekom

Podijeli:

 

 

Vezane objave