Europska komisija (EK) informirala je Apple o svom preliminarnom stavu da je narušio konkurenciju na tržištu streaminga glazbe jer je zloupotrijebio svoj dominantni položaj u distribuciji aplikacija za streaming glazbe putem svoje App Store. EK, nakon žalbe Spotifyja, preispituje obveznu upotrebu Appleovog vlastitog mehanizma kupnje u aplikaciji nametnutog programerima aplikacija za streaming glazbe za distribuciju njihovih aplikacija putem Apple App Storea. EK je također zabrinuta da Apple primjenjuje određena ograničenja na programere aplikacija sprečavajući ih da informiraju korisnike iPhonea i iPada o alternativnim, jeftinijim mogućnostima kupnje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Izjava o prigovorima odnosi se na primjenu ovih pravila na sve aplikacije za streaming glazbe, koje se natječu s Appleovom aplikacijom za streaming glazbe Apple Music u Europskom gospodarskom prostoru (EEA).

EK preliminarno utvrđuje da Apple ima dominantan položaj na tržištu za distribuciju aplikacija za streaming glazbe putem svog App Storea. Za programere aplikacija App Store jedini je ulaz za potrošače koji koriste Appleove pametne mobilne uređaje koji rade na Appleovom pametnom mobilnom operativnom sustavu iOS. Appleovi uređaji i softver čine “zatvoreni ekosustav” u kojem Apple kontrolira svaki aspekt korisničkog iskustva za iPhone i iPad.

Appleov App Store dio je tog ekosustava i jedina trgovina aplikacija koju korisnici iPhonea i iPada mogu koristiti za preuzimanje aplikacija za svoje mobilne uređaje. EK je utvrdila da su korisnici Appleovih uređaja vrlo odani brandu i ne prebacuju se lako. Kao posljedica toga, da bi mogli služiti korisnicima iOS-a, programeri aplikacija moraju distribuirati svoje aplikacije putem App Storea, podložno Appleovim obveznim pravilima i o kojima se ne može pregovarati.

Zabrinutosti EK, kako je navedeno u Izjavi o prigovorima, odnose se na kombinaciju sljedeća dva pravila koja Apple nameće u svojim ugovorima s programerima aplikacija za strujanje glazbe:

Obvezna uporaba Appleovog vlasničkog sustava kupnje u aplikaciji (IAP) za distribuciju plaćenog digitalnog sadržaja. Apple naplaćuje programerima aplikacija 30% naknade za sve pretplate kupljene putem obveznog IAP-a. Istraga EK pokazala je da je većina pružatelja usluga streaminga tu naknadu proslijedila krajnjim korisnicima podizanjem cijena.

“Protuupravne odredbe” koje ograničavaju sposobnost programera da informiraju korisnike o alternativnim mogućnostima kupnje izvan aplikacija. Iako Apple dopušta korisnicima da koriste pretplate na glazbu kupljene drugdje, njegova pravila sprječavaju programere da korisnike informiraju o takvim mogućnostima kupnje, koje su obično jeftinije. EK je zabrinuta zbog toga što korisnici Appleovih uređaja plaćaju znatno više cijene svojih usluga pretplate na glazbu ili im je onemogućeno da određene pretplate kupuju izravno u njihovim aplikacijama.

Preliminarno stajalište EK je da Appleova pravila narušavaju konkurenciju na tržištu usluga streaming glazbe povećavajući troškove konkurentskih programera aplikacija za streaming glazbe. To zauzvrat dovodi do viših cijena za potrošače njihovih pretplata na glazbu u aplikacijama na iOS uređajima. Osim toga, Apple postaje posrednik za sve IAP transakcije i preuzima odnos naplate, kao i povezane komunikacije za konkurente.

Ako se potvrdi, to bi ponašanje kršilo članak 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) koji zabranjuje zlouporabu dominantnog tržišnog položaja. (foto Flickr, StockSnap)

Podijeli:

 

 

Vezane objave