Performanse 5G mreža na tržištu uvelike variraju, navodi Ookla na osnovu svoje analize 10% najboljih i 10% najgorih Speedtest Intelligence uzoraka. Brzine  otkriva značajnu varijaciju u korisničkom iskustvu na 5G mrežama, s 5G brzinama od preko 1 Gb/s za 10% najboljih korisnika u UAE u prosjeku, ali pada ispod 20 Mb/s za nižih 10% u Norveškoj, SAD-u, Japanu, Njemačkoj i Španjolskoj. Srednje performanse 5G opadaju na mnogim tržištima ranog pokretanja 5G. Iako je razumljivo kako usvajanje 5G raste i korisnici na udaljenijim lokacijama pristupaju 5G-u, pad srednjih brzina preuzimanja također ukazuje na izazove ulaganja i implementacije na nekim tržištima. U isto vrijeme, mnoga od tih tržišta suočavaju se s ekonomskim preprekama, stavljajući veći naglasak nego ikad na kontrolu troškova. Kao rezultat toga, operateri moraju pažljivo balansirati prioritete ulaganja u mrežu.

5G Net Promoter Scores (NPS) značajno viši od 4G LTE na većini tržišta, ali se smanjujeS iznimkom Švedske i Katara, sva tržišta 5G ranih pokretanja u Ookla analizi zabilježila su pad 5G NPS-a iz godine u godinu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ujedinjeni Arapski Emirati bili su najbrže 5G tržište u Ookla analizi, na temelju srednjeg učinka preuzimanja od 545,53 Mb/s u prosincu 2022. godine, a slijede ga Južna Koreja i Katar. Međutim, prvih 10% korisnika u UAE zabilježilo je prosječne brzine od najmanje 1.266,49 Mb/s, dok je najnižih 10% korisnika doživjelo brzine od 127,52 Mb/s ili niže u prosjeku. Na drugom kraju ljestvice, Španjolska je zabilježila srednju 5G brzinu od 94,14 Mb/s, ali je također pokazala veliku varijaciju između prvih 10% uzoraka s 537,95 Mb/s ili bržim i najnižih 10% s 10,67 Mb/s ili manje.

poboljšanje ili pogoršanje u 5G mrežama prema Ookla Speedtest Intelligence

Izazovi 2023.

Dok su globalno 5G brzine ostale stabilne, za mnoga tržišta u našoj analizi srednje brzine preuzimanja 5G pale su tijekom prošle godine. SAD je bio glavni izuzetak, zabilježivši najveći porast u performansama 5G jer je T-Mobile nastavio povećavati svoju prednost u performansama na tržištu, dok su se performanse Verizona poboljšale početkom 2022. godine kroz njegovu implementaciju 5G u C-pojasnom spektru. Taj trend će se vjerojatno nastaviti 2023. godine u SAD-u, budući da bude dostupno više spektra C-pojasa. Međutim, slika ostaje zabrinjavajuća za brojna druga 5G tržišta, posebno ona gdje su srednje 5G brzine na donjem kraju spektra.

 zadovoljstvo korisnika 5G mreža osjetno varira iz niza razloga, prije svega zbog korištenja različitih frekvencijskih opsega od čeka zavise brzine interneta

Podijeli:

 

 

Vezane objave