Globalno tržište osobnih računala, prema Canalysu, suočilo se sa značajnim padom potražnje u trećem kvartalu 2022. godine (Q3 2022). Nakon usporavanja u prvoj polovici godine, tržište osobnih računala u Q3 2022 je zabilježilo rekordangodišnji pad. Ukupne isporuke stolnih i prijenosnih računala pale su 18% na 69,4 milijuna jedinica. Isporuke prijenosnih računala su najviše pretrpjele, bilježeći pad od 19% u odnosu na prethodnu godinu s 54,7 milijun isporučenih jedinica. Isporuke stolnih računala pokazale su se optornija zbog manjeg oslanjanja na potrošački segment, pale su 11% na godišnjoj razini za ukupno 14,7 milijuna jedinica. Gartnerova procjena za Q3 2022 je nešto veći pad od 19,5%, odnosno 68 milijuna isporučenih osobnih računala što je najveći pad tržišta otkako je Gartner počeo pratiti tržište osobnih računala sredinom -1990-ih i četvrto uzastopno tromjesečje pada iz godine u godinu. Najmanji pad procijenio je IDC u svojem Worldwide Quarterly Personal Computing procjenjujući pad od 15%.

Isporuka u Q3 2022 skoro su došle na razinu isporuka prije pandemije. To utječe ne samo proizvođače računala, nego i na cijeli opskrbni lanac. Intel i AMD suočavaju se manjim narudžbama, a manji proizvođači komponenti od IC-ova do memorije smanjuju proizvodnju i snižavaju prognoze zarade.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Lenovo je zadržao vodeću poziciju na globalnom tržištu osobnih računala, ali je pretrpio pad od 16% na godišnjoj razini na 16,9 milijuna jedinica. Drugo tromjesečje zaredom, HP je doživio najveći pad od pet vodećih globalnih proizvođača, smanjenje isporuka je bilo 12,7 milijuna jedinica, što je pad od 28% na godišnjoj razini. I Lenovo i HP isporučili su svoje najniže ukupne količine od početka pandemije u prvom kvartalu 2020. godine. Trećeplasirani Dell također je imao značajan pad od 21% u isporukama, isporučivši nešto manje od 12 milijuna jedinica. Apple je ostvario bolje tromjesečje od svojih konkurenata jer je ispunio narudžbe iz drugog tromjesečja koje su odgođene zbog prekida opskrbe u Kini i lansirao nove M2 Macbookove. Potvrdio je globalno četvrto mjesto s 8 milijuna jedinica. To je bilo povećanje od 2% u odnosu na prošlu 2021. godinu. Asus je zaokružio prvih pet globalnih proizvođača s 5,5 milijuna jedinica, uz godišnji pad od 8%.

Podijeli:

 

 

Vezane objave