Najnovije procjene Canalysa pokazuju da su isporuke prijenosnih računala, stolnih računala i radnih stanica u zapadnoj Europi u trećem tromjesečju 2022. godine (Q3 2022) pale za 22% na godišnjoj razini na 12,8 milijuna jedinica  Prijenosna računala su imala najlošije rezultate s 10,4 milijuna isporučenih jedinica što je 25% manje u odnosu na prethodnu godinu. Pad je uzrokovalo sve lošije poslovno povjerenja. Stolna računala pala su samo 6 % jer velike organizacije nastavljaju kupovati nove uređaje. Isporuke tableta dosegnule su 6,0 milijuna jedinica, što je pad od 13% u odnosu na prethodnu godinu.

Isporuke stolnih računala, prijenosnih računala i radnih stanica u zapadnoj Europi u Q3 2022 ( u milijunima) izvor Canalys

Mala i srednja poduzeća znatno su smanjila kupnju osobnih računala, više od većih organizacija, jer su ekonomska kretanja smanjila novčane tokove, a povećane kamatne stope učinile financiranja skupljim. Isporuke osobnih računala niže cijene pale su znatno više nego u segmentima srednje ili više cijene.

Rani tržišni signali za tržište računala u četvrtom tromjesečju 2022. godine nisu obećavajući. Naime, predviđa se da će planirana potrošnja za nadolazeću blagdansku sezonu imati najveći pad u više od desetljeća. Očekivanja Canalysa su kako će blagi oporavak tržišta uslijediti u drugoj polovici sljedeće godine. Od četvrtog tromjesečja sljedeće godine do 2026. godine očekuje se povratak na redovite sezonske obrasce i novu normalnu razinu potražnje koja je u prosjeku oko 25% iznad količine prije pandemije.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave