Europsko tržište pametnih telefona u drugom tromjesečju 2022. godine (Q2 2022) palo je za 11% na godišnjoj razini, navodi Counterpoint Research u svojem Market Monitor service. Drugo tromjesečje ove godine ostvarena je najmanja prodaja pametnih telefona od početka pandemije covid-19. Pogoršana gospodarska klima i geopolitička neizvjesnost onemogućuju gospodarski oporavak Europe i svijeta od krize koju je izazvala pandemija i nestašice poluvodiča.

Samsung je ostao lider na europskom tržištu pametnih telefona te je povećao isporuke i tržišni udio tijekom godine. No, drugo tromjesečje ove godine bilo je i tromjesečje s najnižim Samsungovim isporukama pametnih telefona u Europu u zadnjih deset godina. Uzrok smanjenju isporuka su i prekidi rada Samsungovih tvornica u Vijetnamu zbog pandemije. U usporedbi s prvim tromjesečjem ovce godine u Q2 2022 Samsungove isporuke pametnih telefona u Europu smanjene su za skoro četvrtinu zbog odluke južnokorejske tvrtke da se povuče s tržišta u Rusiji.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Kao i Samsung i Apple je također povećao isporuke i tržišni udio u Europi u Q2 2022 na godišnjoj razini uglavnom zahvaljujući isporukama svojeg iPhonea SE koji podržava 5G. I Apple je smanjio svoje isporuke u Europu u Q2 2022 u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, opet zbog prekida isporuka u Rusiju.

Xiaomi je iskoristio povlačenje s ruskog tržišta Samsunga i Applea te značajno povećao svoje isporuke u istočnoj Europi. I OPPO se suočavao s problemima u opskrbi i proizvodnji u Kini , dok je realme nastavio svoj dvoznamenkasti rast isporuka u Europu, premda taj rast postupno usporava.

Analitičari Counterpoint Research ne očekuju oporavak tržišta pametnih telefona u Europi ove godine jer su mnoge zemlje blizu recesije.

Podijeli:

 

 

Vezane objave