Ponuda izravnog satelitskog pristupa pametnim telefonima bez modifikacija predstavljala bi ogroman iskorak za telekomunikacijsku industriju, omogućila bi internetskih pristup milijardama uređaja širom svijeta i u uvjetima u kojima nije moguće ostvariti povezivost uz pomoć zemaljske mreže.

Korisnici koji se žele povezati putem satelita neće trebati glomazne, skupe komercijalne satelitske telefone koji su dostupni od kasnih 1990-ih – ali također još neće imati konvencionalno pozivanje ili prijenos podataka velike propusnosti, makar ne u prvoj fazi. Satelitske veze su ipak vrlo korisne. Za početak, ljudi bi mogli koristiti slanje poruka za signaliziranje pomoći ako je potrebno, bez obzira gdje se nalazili, sve dok imaju neometan pogled na nebo. Odnosno, njihovi će mobilni telefoni imati mogućnosti slične postojećim džepnim uređajima poput Garminovog inReach komunikatora.

Global Lynk će započeti s relativno malim antenama od 1 četvornog metra, ali planira instalirati veće, učinkovitije antene na svoje satelite u budućnosti. AST Spacemobile ima drugačiji pristup, planira veće antene od oko 400 m2

SOS usluga

Početna primjena satelitske povezivosti na pametne telefone započela je s Appleovim partnerstvom s Globalstarom, usluga je nazvana Emergency SOS putem satelita, operativno je od studenog 2022. godine. Radi se o satelitskom povezivanju sa starijim satelitima Globalstara koji su u višim orbitama, za uspostavljanje veze s uređajima na Zemlji potrebno je više od 10 minuta, a propusnost se mjeri u kb/s. Premda je mogućnost satelitske povezivosti spora i prema mjerilima propusnosti savno zastarjela Apple joj je posvetio veliku pozornost. Isto su uradili i Starlink i T.Mobile u SAD u trećem tromjesečju 2022. godine promovirajući ideju povezivanja bilo gdje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nekoliko ambicioznih startupa, AST SpaceMobile i Lynk Global, također su započeli s izgradnjom novih satelitskih mreža u niskoj Zemljinoj orbiti (Low Earth Orbite, LEO) dizajniranih za dosezanje konvencionalnih 5G mobilnih telefona izvan zemaljske pokrivenosti. Lynk Global ima sporazume s 23 pružatelja telekomunikacijskih usluga za početak komercijalnih operacija 2023. godine. AST SpaceMobile navodi da planira lansirati svojih prvih pet komercijalnih satelita krajem 2023. godine, ima sporazume s više od 25 pružatelja telekomunikacijskih usluga diljem svijeta, a trebao bi početi s komercijalnim radom 2024. godine.

Satelitska povezivost iz geostacionarane Zemljine orbite (gdje se nalaze Starlinkovi sateliti) ostaje za sadašnje standarde zemaljskih telekomunikacijskih mreža zastarjela i primjenjiva samo u posebnim slučajevima. No, ni noviji sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO) (kao što su sateliti Lynk Global) još ne još ne obećavaju vezu većeg kapaciteta koju bi zahtijevao glasovni ili video poziv. Iz

Render testnog satelita BlueWalker 3 tvrtke AST SpaceMobile, lansiranog 10. rujna 2022. godine s postavljenim antenama, površina antena je 64 kvadratna metra što omogućuje satelitu da funkcionira kao međugradski ćelijski toranj za telefone na površini Zemlje, izvor AST Spacemobile

Tehnološki iskorak u LEO?

AST SpaceMobilea navode da će, kako tvrtka bude dodavala satelite, njezini partneri operateri mobilne mreže (MNO) odlučivati ​​hoće li širinu pojasa prodavati u malim inkrementima mnogim korisnicima za slanje poruka ili glasovne pozive ili će ponuditi podatkovnu teške usluge odabranim korisnicima.

Takve ponude moguće su zahvaljujući nekolicini napredaka koji sada sazrijevaju za komercijalnu upotrebu. Napredak uključuje opadanje troškova proizvodnje satelita i smanjenje njihove veličine, zbog čega je izgradnja mnogo više satelita pristupačna nego ranije. A s mnogo više njih, moguće je postaviti satelite u niže orbite, između 300 do 600 kilometara iznad Zemlje, gdje svaki pokriva manje Zemljine površine. Sateliti bliže Zemlji omogućuju pametnim telefonima s manje energije da uspostave vezu.

Korak prema komercijalizaciji satelitskih veza dolazi i s softverski definiranim čipovima koji mogu odašiljati i primati signale na različitim valnim duljinama moduliranim softverom koji radi na satelitu. Ranije je slanje i primanje signala iz različitog frekvencijskog spektra zahtijevalo poseban hardver. Usto, što je nova tehnologija znatno jeftinija ona omogućuje smještanje više antena u manje prostora.

Testna jedinicu modularne antene satelita BlueWalker 3; konačni niz uključuje 148 takvih jedinica, izvor AST Spacemobile

Prepreka latencije

Jedna od najvećih prepreka satelitske povezivosti i iz LEO je odaziv mreže (latencija). Zemaljske su mreže standardizirale odaziv mreže na 5 do 10 milisekundi. AST s Nokijom i Rakutenom razvija hardverska rješenja za smanjenje ogromnog kašnjenja odaziva signala sa satelita.

Ove godine Apple i Huawei testirat će koliko mogu iskoristiti starije komunikacijske satelite putem svojih najboljih pametnih telefona opremljenih novim prilagođenim čipovima.

Podijeli:

 

 

Vezane objave