Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adrije

U suradnji nekoliko hrvatskih IT tvrtki i HEP Plina u Osijeku, pokrenut je projekt digitalizacije plinomjera, odnosno tehnologije povezanih uređaja poznate kao Internet stvari (Internet of things IoT). Cilj je do kraja godine implementirati uređaje koji će omogućiti daljinsko očitanje plinomjera i smanjiti troškove ručnog očitavanja na terenu, kao i naprednu analitiku. Riječ je o projektu Interneta stvari, jedne od ključnih tehnologija digitalne transformacije.

Spajanje na mrežu Interneta stvari pruža hrvatski operater Sigfoxa, IoT Net Adria, dok HEP Telekomunikacije pruža uslugu prihvata podataka na platformu za obradu podataka. Senzor koji se instalira na već postojeća plinska brojila i šalje očitanja nekoliko puta dnevno razvila je tvrtka Byte Lab, dok su Multicom i Axis provele integraciju projekta.

Projekt digitalizacije HEP Plina pokrenut je na području grada Osijeka na samo nekoliko tisuća plinskih brojila. U projektu su korištena hrvatska rješenja hardvera i softvera razvijenih od strane IT tvrtki poput Compinga koji je u suradnji s HEP Telekomunikacijama razvijao i implementirao platformu za obradu podataka, Byte Laba koji je razvio senzor za očitanje plinskih brojila, dok je znanje integracijskih tvrtki korišteno u smjeru visokotehnološkog projekta.

Korisnicima usluge HEP Plina projekt digitalizacije omogućuje uvid u realnu potrošnju, procjene troškova potrošnje kao i analitiku podataka.

Podijeli:

 

Vezane objave