IoT (internet of things), ili na hrvatskom internet stvari je tehnologija povezivanja fizičkih uređaja, vozila i drugih stvari, koje prikupljaju, dijele i razmjenjuju podatke putem interneta. Spajanje uređaja može biti žično ili bežično te omogućuje potpuno nove mogućnosti za međusobnu interakciju (komunikaciju) između ljudi i različitih sustava. Na taj način komunicirati mogu stvari, uređaji i stvari/uređaji s ljudima, uz zajednički cilj olakšavanja i pojednostavnjivanja života ljudi.

Internet stvari je srž procesa digitalizacije gospodarstva i društva, te je ključna sastavnica strategije Europske komisije za digitalizaciju europske industrije i digitalnog tržišta.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

> Više o Internet of Things tehnologijama saznajte na drugom IOT Forumu – 14. listopada 2019.

Mogućnosti i izazovi

Kakav je gospodarski značaj interneta stvari za sada se može samo procjenjivati. Na primjer, Svjetski gospodarski forum procjenjuje da bi samo industrijski internet stvari mogao generirati globalnu ekonomiju za 14 trilijuna američkih dolara ekonomske vrijednosti do 2030. godine.

Tvrtka za istraživanje tržišta Gartner procjenjuje da je u svijetu u 2017. godini bilo korišteno 8,4 milijarde povezanih stvari, s 3,1 milijardom uređaja povezanih samo u poduzećima. Do 2020. godine, predviđa Gartner, tvrtke će imati 7,6 milijardi IoT priključaka.

Uz te uzbudljive nove mogućnosti i vrijednosti koje donosi internet stvari za početak valja razjasniti kako u svojoj srži uspješna implementacija IoT-a ovisi o analizi iskorištavanja podataka koji se prikupljaju iz imovine i korištenjem prikladnih poslovnih modela.

Kako upozoravaju stručnjaci praktična izgradnja interneta stvari nije nimalo laka niti jednostavna, posebno u industriji. Uspješna primjena interneta stvari za posao, bio on proizvodnja ili uslužna djelatnost, podrazumijeva pronalaženje prikladnog i smislenog slučaja upotrebe, upravljanje punom implementacijom i promjenu procesa i organizacija uz istovremeno zadržavanje kibernetičke sigurnost koja je uvjet korisne primjene, inače se stvari mogu okrenuti u svoju suprotnost

Standardi i primjene

Kada je u pitanju tehnologija interneta stvari iako postoje mnogi standardi LPWAN (Low Power Wide Area Network), čini se da tri standarda globalno dominiraju, a to su LoRaWAN, SigFox i NB-IoT/eMTC. Svi tri standarda nude dug domet signala između senzora i mreže te do 10 godina trajanja baterije

U primjeni internet stvari ima svoje četiri osnovne vrste kroz Masivni internet stvari Massive IoT), Širokopojasni internet (Broadband IoT), Strateški IoT (Critical IoT) i Industrijski IoT (Industrial automation IoT).

IoT u Hrvatskoj

Internet stvari jedan je od ključnih poslovnih strategija telekoma i u Hrvatskoj. Hrvatski telekom na tržište je ušao s Narrow Band IoT (NBIoT) tehnologijom. Isto je učinio i A1 Hrvatska. Na tržište je ušla i tvrtka Sigfox sa svojom tehnologijom formirajući tvrtku IoT Net Adria. Sigfoxova čija je tehnologija trenutno prisutna u 50 zemalja svijeta.

Tržištu su se, očekivano, priključili i Odašiljači i veze (OiV) svojom IoT platformom na LoRaWAN protokolu i mrežnoj arhitekturi.

Ovo izuzetno dinamično područje već drugu godinu, osim kroz tekstove u časopisu i na webu, pratimo i na specijaliziranoj premium konferenciji IOT Forum. Datum ovogodišnjeg IOT Foruma je 14. listopada, lokacija Kaptol Boutique Cinema, sadržaj je 70% formiran, a finaliziran bi trebao biti oko tjedan dana prije same konferencije.

Više informacija i kupnja kotizacija – na sljedećem linku: http://iot.bug.hr/

Podijeli:

 

 

Vezane objave