Na ovogodišnjem, drugom po redu JumpIT Forumu okupilo se gotovo 200 IT i ICT stručnjaka i konzultanta. Uz predavanja govornika iz Austrije, Belgije, Grčke, Njemačke, Švedske, Španjolske, Južne Koreje i naravno Hrvatske, održana je vrlo dinamična i zanimljiva panel rasprava na temu “Digitalna Hrvatska 2030. – Gdje smo danas?”

Sudionici su bili Ivan Čulo, predsjednik uprave Hrvatske pošte, Rebeka Belavić iz Hrvatskog telekoma gdje obnaša funkciju direktorice razvoja ICT poslovanja, Dražen Lučić član Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost i Nacionalnog vijeća za digitalnu ekonomiju, a donedavno predsjednik vijeća HAKOM-a, Nebojša Biškup,  direktor ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju, Hrvoje Benčić iz kompanije Ericsson Nikola Tesla te Aron Paulić – direktor tvrtke Bug.

Koliko god su teme i pitanja bila usmjerena na razvoj usluga i platformi za digitalno gospodarstvo rasprava je vodila u smjeru tri osnovna problema, a to su parafiskalni nameti, nedovoljna ulaganja u obrazovanje, nedovoljno korištenje sredstava iz EU fondova.

Ivan Čulo, istaknuo je da je iznimno važno približiti administrativnu Hrvatsku ruralnim područjima, a s time se već i krenulo, primjer suradnje Hrvatske pošte s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, ali planira se nastaviti i s drugim državnim institucijama. Također je naglasio da je za uspjeh potrebno prepoznati potrebe vlastitog tržišta i prema tome razvijati uslugu.

Nebojša Biškup direktor ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju bio je optimističan, Naglasio je da vjeruje u ljude, da postoji vizija, da imamo tehnologije. Rekao je da bi bilo iznimno važno da država porezno rastereti ekonomiju i da se u potpunosti iskoriste sredstva iz EU fondova za razvoj ljudskih potencijala kojih ima preko dvije milijarde EUR iskoristivih do kraja 2020.

Isto tako naglasio je kako prema istraživanjima ManpowerGroup samo jedna od 10 kompanija trenutno ima dovoljno internih kapaciteta za primjenu digitalnih platformi, što znači da imamo puno posla u Hrvatskoj.

Dražen Lučić, naglasio je da je potrebno ubrzati razvoj e-usluga uz povećanje razine digitalne pismenosti građana Hrvatske, zadržati mladu generaciju stručnjaka i pronaći za njih odgovarajuća radna mjesta u hrvatskom gospodarstvu prije svega u hrvatskim tvrtkama. Dodaje da bi bilo važno proglasiti IoT (Internet of Things) i 5G projektima od strateškog značaja i interesa za Republiku Hrvatsku.

Rebeka Belavić, direktorica ICT poslovnog razvoja Hrvatskog Telekoma istaknula je kako je potrebno stvoriti povoljnije uvjete za ulaganja u razvoj širokopojasnih optičkih mreža i 5G jer je riječ o velikim investicijama. „Hrvatski Telekom jako puno investira, samo u posljednje četiri godine uložili smo više od šest milijardi kuna u infrastrukturu i inovativne usluge. Međutim, susrećemo se s brojnim preprekama, poput naknade za radijsku frekvenciju koja je najviša u Europi te naknadi za pravo puta. Kada bi se takva neporezna davanja svela najmanje na razinu drugih zemalja EU, tada bismo novac koji odlazi na ime tih nameta dodatno mogli usmjeriti u razvoj digitalnog društva“.

Aron Paulić je naglasio da je već u strategiji e-Hrvatske do 2020. godine, kao glavna slabost navedena nedovoljna učinkovitost, djelotvornost, transparentnost i odgovornost središnje uprave i lokalne i područne (regionalne) samouprave u provođenju javnih politika i pružanju javnih usluga. Tu slabost, uz prereguliranost i administrativne zapreke, Aron smatra glavnom preprekom digitalne transformacije hrvatskog gospodarstva.

Podijeli:

Vezane objave