„Lani je glavna tema Foruma bila diskusija između tri glavne tehnologije za IOT, te njihovih providera u Hrvatskoj. Fantastično je da su praktično od samog starta sve bitne tehnologije zastupljene u Hrvatskoj, i to vrlo jakim i pouzdanim igračima. Pitanja prednosti i mana pojedinih rješenja uglavnom smo pretresli na Forumu lani, a dakako i u svim izdanjima Mreže u međuvremenu. Godinu dana kasnije polako sazrijeva scena u kojoj razgovaramo o tome što nude implementatori, tvrtke srednjeg sloja, između providera i krajnjih korisnika, te što traže ti – krajnji korisnici. I naravno, kako se sve skupa može najbolje monetizirati.“, naglasio je otvarajući ovogodišnji IoT forum njegov direktor Oleg Maštruko.

Keynote predavanje pod nazivom Stvarnost interneta stvari održao je informatički savjetnik i analitičar Marko Rakar u kojem je dao globalnu sliku primjene IoT-a kroz tehnologije, područja primjene, trendove, rješenja, povezanost s drugim IT trendovima. Naglasio je kako je sigurnost u internetu stvari ključna za njegovu uspješnu primjenu.

Menadžer za korporativne korisnike Hrvatskog telekoma i voditelj projekta Dubrovnik Smart City Renato Totić podsjetio je na bogatu društvenu povijest Dubrovačke republike u kojoj su po prvi put u svijetu primijenjena rješenja kao gradski kanalizacijski sustav, liječnička služba, starački dom, karantena, zakon o osiguranju, vodovodni sustav i drugi dodavši da je rješenje pametnog grada na tragu takve tradicije. Shodno digitalizaciji sadašnja rješenja u gradovima pronalazi se u primjeni tehnologije , rekao je Totić naglasivši kako je dubrovački smart parking jedinstven u svijetu jer je primijenjen na cijeli grad te je najveći projekt po količini ugrađenih senzora. U Dubrovniku su na parkirnim mjestima postavljeni podzemni magnetni senzori.

Totić je naglasio kako je projekt rađen ne kao smart model koji je sam sebi svrha nego za održivost grada, odnosno da se uklopio u njegovu  strategiju održivog grada.

Kroz predavanje IoT – Okosnica pametnog prometa stručnjak za prometna rješenja iz Ericsson Nikola Tesla Krešimir Vidović naveo je tehnološka rješenja razvijena u Ericssonu  uvezana u model Inteligentnog prometnog sustava ITS prema kojemu se svi oblici i tehnologije interneta stvari mogu primijeniti kako bi se rješavali nagomilani problemi u prometu od gužvi, emisija štetnih plinova, velikog broja stradalih…

Centralni dio ovogodišnjeg IoT Foruma bio je panel pod nazivom IoT – godinu dana poslije: gdje je Hrvatska i gdje će biti za godinu dana? Koji je moderirao Oleg Maštruko. U panel raspravi sudjelovali su direktor Službe razvoja Hrvatske pošte Luka Škacan, direktor sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog telekoma Jerko Dumanić, stručnjakinja za IoT i 5G mr. sc. Barbara Pavelić Grbić iz Ericsson Nikole Tesle, viša specijalistica za istraživanje i strateško planiranje Odašiljača i veza Marina Pavlić i smart city enthusiast iz tvrtke Profico Mateo Perak.

Kao  ključna tema panela istaknula se monetizacija IoT rješenja. Sudionici su istaknuli kako je za sada malo konkretnih primjena interneta stvari u praksi, uglavnom u modelima pametnog parkinga ili praćenje paketa i pošiljki te usluga trećim stranama poput mjerenja različitih korisnih statističkih podataka preko vozila koja inače prometuju po svojem poslu.

U poslijepodnevnom dijelu IoT foruma CEO IoT Net Adrije Ranko Režek govorio je o izazovima šire primjene IoT-ja kao i o mogućnostima koje Sigfox mreža može ponuditi i riješiti izazove koji stoje na putu masovne primjene IoT-a.

LoRaWan evangelist Darko Žvan u predavanju Smart Matering na LoRaWan način objasnio je kako su bežične tehnologije dale snažan poticaj umrežavanju stvari. Naglasio je kako je još 2008. godine broj digitalno umreženih stvari, odnosno stvari uvezanih u internet nadmašio broj ljudi koji koriste internet. Usporedio je mogućnosti i trendove različitih tehnologija interneta stvari.

Izvršni direktor poslovnog razvoja IoT-a za EMEA regiju tvrtke Tech Data Gabor Takacs u svojem predavanju Tech Data’s and IBM’s IoT&A pristup i izazovi IT & OT predstavio je tehnološka rješenja konvergencije informacijske tehnologije i podataka operativnih tehnologija za nadgledanje događaja, procesa i uređaja u poslovanju poduzeća i industriji.

Izvandredni profesor dr. sc. Fakulteta prometnih znanosti Goran Vojković u svojem zanimljivom predavanju IoT – Što znaju o nama ukazao je na primjere prikupljanja podataka te upozorio na činjenicu da pametni uređaji predstavljaju sigurnosnu prijetnju naglasivši nužnost kontrole prikupljanja i obrade podataka te sigurnosti njihovog čuvanja.

Sistmeski inženjer iz Veeama Tomislav Lopardić ukazao je na potrebu backupa podataka u IoT mrežama voditelj IoT laboratorija na Fakultetu organizacije i informatike dr. sc. Boris Tomaš predstavio je izazove IoT edukacije u visokom obrazovanju.

Pravnica Marija Bošković Batarelo u svojem predavanju Pametni gradovi: Utopija ili 1984 ukazala je na zanimljiv način na sigurnosne i etičke dvojbe umrežavanja stvari u praksi kroz obradu podataka. Na kraju Foruma o primjeni IoT rješenja u osiguranju, odnosno novim osiguravateljskim proizvodima govorio je Gorjan Agačević.

Sponzori i partneri IOT Foruma 2019 su: HT Hrvatski Telekom, Hrvatska Pošta, IOT Net Adria, Kerlink, Odašiljači i Veze, Veeam, Profico i Tech Data.

     

Podijeli:

 

Vezane objave