Peti IoT forum u organizaciji Buga i Mreže održan je u HUB-u 385. Forum je otvorio direktor IOT Foruma i glavni urednik Mreže Oleg Maštruko podsjećajući na razvoj Interneta stvari u zadnjih pet godina kroz teme prošlih foruma, te najavio sadržajno bogati program ovogodišnje konferencije.

Prema praćenju konferencije, kako sudjelovanjem uživo tako i online, te prema temama koje su dominirale na ovogodišnjoj konferenciji jasan je sve veći interes za Internet stvari te je za očekivati masovniju primjenu te tehnologije o kojoj se na prvom IoT forumu 2018. godine razgovaralo tek kao o novim obećavajućim tehnološkim rješenjima u okviru IT-a.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Energetska učinkovitost

Prvo keynote predavanje pod nazivom IoT rješenja kao osnova zelene i digitalne tranzicije održali su GBPRO/CMVP Omega softwarea Vanja Hartman i direktor Omega softwarea Goran Mihalić. Mihalić je objasnio važnost izbora najbolje prilagođenih uređaja za specifična rješenja Interneta stvari kao i važnost koncipiranja platforme koja će omogućiti pružanje svih potrebnih informacija korisnicima. Naglasio je kako u sadašnje vrijeme neizvjesnosti oko opskrbe i cijene energenata svima jasna važnost IoT rješenja te prednosti koje donose kroz bolji nadzor i kontrolu potrošnje. Usto, naglasio je Mihalić, svima je u sadašnjoj energetskoj neizvjesnosti jasno kako se isplati investirati u IoT rješenja te da je ono i obveza zbog energetskih zelenih strategija.

Vanja Hartman je iz svojeg iskustva rada na projektima energetske učinkovitosti objasnila koje sve prednosti donose IoT rješenja u smanjenju potrošnje energenata, njihovim boljim gospodarenjem, pravovremenom rješavanju nedostataka koje se pojave u sustavima… Objasnila je konkretne specifičnosti IoT rješenja energetske učinkovitosti u stambenim i poslovnim zgradama.

IT konzultant Marko Rakar u uvodu u panel raspravu ovogodišnjeg IoT foruma Stanje Interneta stvari danas – kome IOT zapravo treba? objasnio je kontekst IoT-a kao najperspektivnijeg IT sektora koji ostvaruje godišnji rast od oko 20 posto. Rekao je kako je sada dominantna 4G tehnologija u IoT projektima a da će nova 5G generacija tehnologije doći za nekoliko godina kada i telekomunikacijske mreže budu s 5G jezgrom. Rakar je ukazao na niz prednosti primjene IoT rješenja posebno u medicini, te u značaju primjene strojnog učenja (machine learninga, ML) i umjetne inteligencije (AI) u takvim rješenjima koji donose kvalitetnije upravljanje podacima prikupljenim i rješenjima i donošenju boljih poslovnih odluka.

Važnost prikupljenih podataka

Uz Marka Rakara u panel raspravi koja je uslijedila i koju je moderirao Oleg Maštruko sudjelovali su direktor Verso Altima Mario Gerenčir, sales division director Odašiljača i veza (OIV) Slaven Božo,  CTO IoT Net Adria Bruno Crnički, te savjetnik za nove tehnologije Omega Softwarea Berislav Biočić.

Sudionici panel rasprave složili su se kako je primjena IoT-a potreba u širokom području djelatnosti te da više nije problem investicija u rješenja nego je važno što bolje iskoristiti različite dostupne tehnologije, osmišljeno provoditi projekte kako bi korist od takvih rješenja bila što bolja. Berislav Biočić ukazao je na nužnost edukacije odgovornih u javnim tijelima koji donose odluku o financiranju projekata IoT-a. Bruno Crnički je istakao kako iz njegovog iskustva korisnike ne zanima kakvu se tehnologija primjenjuje nego ga samo zanima rješenje problema koji ima. Slaven Božo ukazao je na značaj podataka koje prikupljaju senzori u IoT-u, njihovo povezivanje s drugim dostupnim podacima kako bi se donijele bolje poslovne odluke. Mario Gerenčir ukazao je na potencijale startup tvrtki koje mogu iskoristiti te podatke za nova inovativna rješenja. Sudionici panela ukazali su i na potrebu javnih otvaranja podataka koja bi otvorila mogućnosti startup ideja navodeći primjere kako se takve inicijative već provode u susjednim zemljama kao što su Slovenija i Srbija, a opći su trend u digitalno razvijenijim zemljama.

Tehnologija osvaja prostor

Keynote predavanje pod nazivom Smart Connected Spaces održao je Smart City Expert Verso Altima Grupe Sanjeet Pandit  koji je ukazao na važnost definiranja pametnog prostora, odnosno onoga što se odnosi na ono što obično nije pod ingerencijom gradske uprave kao što su pametne zračne luke, pametne riječne, morske luke, pametno skladištenje, pametni transport, pametni kampus, nadzor zgrada, sustavi upravljanja energijom u zgradama… Sve to treba digitalizaciju ali i uvezivanje s rješenjima pametnih gradova kako bi se ostvarila sinergija u jednom prostoru i on učinio održivijim za njegove stanovnike.

Pandit je ukazao na niz najnovijih end-to-end rješenja koja dolate na 5G tehnologiji niske latencije, visoke pouzdanosti, brzog protoka podataka i masovnog umrežavanja za ostvarivanje pametnih prostora, poput digitalnih blizanaca,  koje donose mjerljive koristi, povećanje produktivnosti i operativnu učinkovitost. Ukazao je i na nove mogućnosti koje 5G donosi i primjeni rješenja s umjetnom inteligencijom.

U poslijepodnevnom dijelu konferencije product managerica u Compingu Dora Šegović i izvršni direktor IoT Net Adria Ranko Režek kroz predavanje pod naslovom Što nam stvari već danas govore? predstavili su novu poziciju i strategiju IoT Net Adria nakon što je Sigfox preuzeo telekom operater koji posluje u Japanu, Singapuru i Tajvanu UnaBiz. Ranko Režek je ukazao na usmjerenost na sve aktualna tehnološka rješenja IoT-a novog vlasnika zavisno od specifičnosti projekta u kojemu se primjenjuje. Dora Šegović predstavila je ThingTalk koja služi kao IoT platforms as a service.

Viši stručnjak za radijske mreže Sektora za razvoj radijskih i prijenosnih mreža Odašiljača i veza Andrej Skenderović predstavio je rješenja OiV-a za Internet stvari, prednosti 5G rješenja u odnosu na 3G i 4G rješenja.

Co-Founder and Co-Director of Global AI Ethics Institute Aco Momčilović u predavanju AIoT: Kuda nas vodi spajanje AIa I IoTa, I možemo li očekivati konvergenciju? ukazao je na specifičnosti i prednosti primjene umjetne inteligencije u obradi podataka prikupljenih u IoT-u.

U završnom predavanju ovogodišnjeg IoT foruma Smart City i IoT na mala vrata  Ivan Voras ukazao je na primjere praktičnih povezivanja tehnologija AR i VR te embedding 3D modela u smart city rješenjima.

Zlatni sponzori IOT Foruma su Omega Software i Verso Altima Grupa, te sponzori IOT Net Adria, Kerlink, te OIV Odašiljači i Veze.

Podijeli:

 

 

Vezane objave