„Vremena su takva kakva jesu, ali ako postoji jedan skup tehnologija kojem pandemija i sva ostala zbivanja ove čudne godine ne smetaju – to je Internet of Things. Ove smo godine vidjeli i širu implementaciju 5G-a, kao tehnologije komplementarne IOT-u, na mobilnim mrežama“, naglasio je direktor IOT Foruma i glavni urednik Mreže Oleg Maštruko na otvaranju skupa, održanog u ponedjeljak u hotelu Academia.

Nakon uvodnog pregleda stanja na IOT tržištu Ivana Maglića iz Callisto/Gartnera, održan je panel o trendovima i razvoju interneta stvari pod nazivom IOT, 5G, pandemija…. budućnost? koji je moderirao uvodničar Maglić a sudjelovali su Marko Rakar, informatički savjetnik i analitičar; Robert Manenica, voditelj projekata u Odjelu poslovnog razvoja, Hrvatski Telekom; prof. dr. sc. Bojan Jerbić, Fakultet strojarstva i brodogradnje; Tomislav Marić, IoT expert.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Uvodno Ivan Maglić je ukazao na rast investicija u IoT te kako je u zadnje tri godine nastao cijeli potfolio rješenja u različitim djelatnostima i od različitih sudionika na tržištu.

Robert Manenica iz HT – Hrvatskog telekoma ukazao je na potrebu da telekomi tržištu ponude konretna IoT rješenja kako bi se ubrzala primjena tehnologije.

Marko Rakar je ukazao na važnost preciznog definiranja Interneta stvari i bolje razumijevanje tehnologije kako bi se i prije same konkretne primjene vidjele njene prednosti.

Tomislav Marić iz Odašiljača i veza složio se kako je potrebno bolje razumijevanje korisničkog iskustva IoT-a jer kada u tvrtkama vide njegovu konkretnu primjenu tek onda shvate njegove prednosti.

Bojan Jerbić naglasio je kako je važno razumjeti razvoj Interneta stvari od njegovog nastanka 1999. godine te smisao virtualizacije ICT tehnologije koja se postiže kroz IoT. Ukazao je i na nužnost uključivanja umjetne inteligencije u IoT rješenja uz nužno uvažavanje etičkih načela.

Nakon sadržajne panel rasprave Tomislav Sladonja i Ivan Visković iz Hrvatskog telekoma predstavili su HT-ov IoT ekosustav. Sladonja je ukazao na važnost obrade mnoštva podataka koji se prikupljaju u Internetu stvari i potrebu modularne platforme kakva je HT-IoT. Visković je objasnio tehničke aspekte te platforme krot HT-ovu telekomunikcijsku infrastrukturu, ulogu cloud rješenja i edge arhitekture. Najavio je njenu integraciju u big dana analitiku te otvorenost prema aplikacijama trećih strana.

Tomislav Loparić iz Veeama preko video linka sudionicima konferencije održao je predavanje Cloud Data Management: Backup for what’s next. Ukazao je na nova rješenja Veeama prilagođena višestrukom uvećanju podataka iz IoT rješenja prilagođena na sve platforme i hardver rješenja te na njihovu sigurnosnu osmišljenost.

Internet of Things u praksi

Poslijepodnevni dio konferencije otvorio je HR consultant Aco Momčilović predstavivši svoje aktualno istraživanje o nacionalnom AI kapitalu, njegovoj važnosti za gospodarsku konkurentnost nacionalnih ekonomija. Istraživanjem je, kako je rekao Momčilović, do sada obuhvatio 56 zemalja i 200 stručnjaka Interneta stvari dodavši kako mu je cilj sagledati utjecaj umjetne inteligencije na što širi aspekt poslovnih procesa. Ukazao je na nužnu povezanost umjetne inteligencije, big data i IoT-a naglasivši kako je IoT prilika malim zemljama poput Hrvatske doći do relevantne količine podataka za razvoj umjetne inteligencije i analitike podataka.

Valent Turković iz tvrtke MeshPoint.One govorio je o izazovima i rješenjima za implementaciju sustava pametnih gradova koji se prvo ispoljavaju kroz digitalizaciju javnih usluga pa kroz njihovo osmišljavanje na osnovu analitike podataka.

Tomislav Marić je predstavio pilot projekta SenzoriKA u Karlovcu, rješenje Odašiljača i veza. Rješenje temeljeno na softveru razvijenom u Končar Inemu Mars prilagodljiv je za daljnje nadogradnje sustava pametnog grada.

Ranko Režek iz IoT Net Adrie govoreći o iskustvu primjene IoT rješenja „iz prve ruke“ ukazao je na važnost prikupljanja i analize podataka kao nužnim alatima za sadašnju razinu IoT rješenja.

Ratko Mutavdžić objasnio je u predavanju Edge to Edge strategija: Od hyperscale clouda do mikroprocesora  značenje uvođenja edge arhitekture za IoT rješenja.

Na kraju konferencije CEO Entria Berislav Marszalek ukazao je na primjere primjene Interneta stvari u organiziranju evenata što su ubrzale aktualne pandemijske mjere a Ivan Voras iz Equinoxa predstavio je zanimljive primjere predstavljanja IoT podataka kroz virtual reality i mixed reality.

Podijeli:

 

 

Vezane objave