Tri vodeća globalna hiperskalera (AWS, Microsoft i Google Cloud) drže više od 80% tržišnog udjela za globalne javne usluge u računalnom oblaku (cloud computing) posebno za IoT radna opterećenja, navodi se u najnovijem istraživanju IoT Analyticsa Cloud Computing for IoT Market Report 2021–2026.

Iako ponuda javnih usluga u računalnom oblaku za povezivanje IoT uređaja (još) nije glavni pokretač poslovanja hiperskalara, očekuje se da će usluge IoT-a i povezana ulaganja u infrastrukturu u cloudu rasti brže od opće javne potrošnje tržišta i stoga će postati strateška važnost tijekom sljedećih godina dok javni računalni oblak postaje tržište vrijedno više milijardi američkih dolara .

AWS je imao prednost prvog pokretača, uvodeći javne usluge u cloudu 2006. godine i dodajući usluge specifične za IoT 2015. godine. Microsoft Azure, koji je pokrenuo svoj javni cloud četiri godine nakon AWS-a, predstavio je svoje IoT usluge samo pet mjeseci nakon AWS-a i od tada je uspio prestići AWS kao tržišni lider za usluge specifične za IoT zahvaljujući svojoj strategiji usmjerenoj na IoT, ulaganju od 5 milijardi dolara u IoT u 2018. godine i snažnom poslovnom udjelu na poslovnom tržištu, koji predstavlja neke od najvećih implementacija IoT-a. Google Cloud Platform  (GCP) je uspio zadržati svoju poziciju snažnog izazivača Azureu i AWS-u zbog svog uporišta u podacima i analitici. Međutim, Googleov fokus na IoT do sada nije jednak onom njegovih glavnih konkurenata.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Microsoft Azure IoT

Od tri glavna hiperskalera, Microsoft ima najjaču bazu poslovnih korisnika zbog široke primjene Microsoft Windows, Microsoft 365 (bivši Office 365) i Microsoft Dynamics. Za mnoge kupce bilo je lako dodati nove Microsoft Azure usluge u oblaku povrh već postojećih alata. Ključne odlike za Microsoft Azure, općenito, su njegova integracija s alatima poslovne inteligencije (osobito Power BI ), njegova rješenja specifična za industriju (npr. Microsoft Cloud za maloprodaju ili Microsoft Cloud za proizvodnju ) i snažan fokus tvrtke na podršku za poduzeća.

AWS IoT

AWS je globalni lider na tržištu javnog clouda i prvi je na tržištu s rješenjima javnog clouda specifičnim za IoT. Njegova najveća snaga je velika količina specifičnih javnih usluga u cloudu (tvrtka navodi ukupno 227 različitih usluga u cloudu na svojoj web stranici od veljače 2022. godine) i povezani tržišni udio korisnika i razvojni ekosustav.

GCP IoT

Iako je Google Cloud daleko treći na globalnom tržištu javnih cloud usluga, tvrtka stoji iza nekih od najnovijih i najprihvaćenijih tehnologija u cloudu. Platformu za orkestraciju kontejnera otvorenog koda Kubernetes, na primjer, dizajnirao je Google i od tada je postala de facto standard za upravljanje spremnicima u cloudu. Zbog svog naslijeđa u organizaciji pretraživanja i povezanih podataka, Google je također zadržao snagu u analitici, velikim podacima, a odnedavno i u umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju.  Cloud IoT Core je najpopularnija Google Cloud IoT usluga (na temelju javnih studija slučaja IoT-a). Cloud IoT Core je potpuno upravljana usluga koja se koristi za povezivanje IoT uređaja. Može se kombinirati s drugim uslugama koje nudi Google Cloud kako bi se izgradilo end-to-end IoT rješenje. Googleov IoT Core vrlo je sličan Microsoftovom IoT Hubu. Za daljnju obradu i upravljanje podacima, Google se integrira u svoje opće analitičke alate blockbuster (npr. BigQuery), ali, za razliku od svojih konkurenata, ne pruža podatkovne usluge specifične za IoT (npr. AWS IoT Analytics).

Podijeli:

 

 

Vezane objave