Poslovno tehnološka konferencija namijenjena dobavljačima komunalnih usluga u Hrvatskoj koju je organizirala softverska tvrtka IN2 okupila je 5. lipnja nešto više od 150 stručnjaka iz područja distribucije plina i isporuke vodnih usluga u Plaza Centru u Zagrebu.

Konferencija je organizirana je s ciljem predstavljanja rješenja za prikupljanje i analitiku golemih skupova podataka (Big Data), geoinformatiku i tehnologija interneta stvari, komunalnim tvrtkama u Hrvatskoj.

Vodeće teme na konferenciji bili su novi poslovni modeli koje donosi digitalna transformacija distributera plina i isporučitelja vodnih usluga u Hrvatskoj, primjena komunikacijskih mreža nove generacije i mogućnosti koje donosi internet stvari (Internet of Things IoT).

Ta tehnologija temelji se na mrežnom povezivanju velikog broja raznih uređaja radi skupljanja, razmjene i obrade podataka, a na samom otvaranju istaknula ju je i članica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar.

Podsjetila je kako će u svijetu do 2020. godine na internet biti spojeno 35 milijardi uređaja. Analitička kuća Gartner predviđa da će broj pametnih mjerila u energetici i komunalnom sektoru udvostručiti i do 2020. dosegnuti gotovo milijardu uređaja. Europska komisija tvrdi da će primjena tehnologija interneta stvari dovesti do ušteda u vrijednosti od 157 milijardi američkih dolara, do 2035. godine.

„Neki od ciljeva digitalne transformacije tvrtki u komunalnom sektoru su uspostaviti sustav prediktivnog održavanja sustava, optimizirati troškove i povećati razinu komunikacije s korisnicima – bolje ih povezati s komunalnim tvrtkama i pružiti im potpuniji uvid u tržište“, rekao je zamjenik direktorice Sektora za digitalno poslovanje i nova poslovna područja u tvrtki IN2 Davor Vinčić.

Za komunalni sektor u Hrvatskoj važne su u dvije direktive Europske unije – ona o energetskoj učinkovitosti, koja definira pametna ili inteligentna brojila, i direktiva o uspostavljanju zajedničkog energetskog tržišta. „U distribuciji plina u Hrvatskoj imamo 35 tvrtki, distribucijom vode bavi se više od 160 tvrtki operatora sustava. Stoga će HERA izraditi studiju na temelju koje će se odabrati najbolje tehnologije za digitalnu transformaciju komunalnih usluga“, najavio je Nikola Vištica iz Hrvatske energetske regulatorne agencije.

„Hrvatska ima 600 tisuća plinomjera i 2 milijuna vodomjera koji gotovo u potpunosti nisu pokriveni digitalnim mjerenjem, a to čini značajan potencijal čijom realizacijom bi se ostvarilo smanjivanje gubitaka u distribuciji plina i vode, pružile mogućnosti za povlačenje EU sredstava za razvoj, otvorila nova radna mjesta, modernizirala distributivna mreža“, rekla je je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac.

U praktičnom dijelu konferencije govorilo o ulozi GIS tehnologija u digitalnoj transformaciji kroz Inspire direktivu Europske komisije, o SigFox tehnologiji primjene interneta stvari, o LoRa rješenjima, o mogućnostima objedinjavanja podataka te korištenja internetskog prostora kroz cloud infrastrukturu.

Podijeli:

Vezane objave