Još 2018. godine Android je imao 77,32 posto globalnog tržišnog udjela. Prema nedavnim istraživanju tvrtke StockApps, Appleov iOS je sve više jačao u posljednje četiri godine i stekao je dobar dio Androidovog globalnog tržišnog udjela OS. Unatoč tome, Google i dalje dominira svojim mobilnim operativnim sustavom. Sadašnja je procjena kako se Android nalazi na oko 69,74 posto svih uređaja na svijetu. To predstavlja pad od oko 8 posto u samo četiri godine. Nasuprot tome, iOS je u istom razdoblju porastao s 19,4 posto na 25,49 posto. Inače, uspon Googleovog Androida nije bio posebno težak jer je iOS ograničen isključivo na Appleove uređaje. Ozbiljnom konkurencijom nije mu se pokazao Windows Phone kojega nisu prihvatili proizvođači pa se pokazao veliki promašaj za Microsoft. Još uvijek postoji nekoliko operativnih sustava za mobilne uređaje koji pokušavaju naći svoj tržišni udio kao HarmonyOS i SailfishOS, ali za sada su daleko od Androida.

Razlog za povećanje udjela iOS-a prije svega je u tome što Apple već neko vrijeme lansira četiri iPhonea svake godine. Prethodno je lansirao samo jedan uređaj godišnje, a zatim dva uređaja, tri, i sada po četiri godišnje. Tendencija četiri uređaja svake godine nastavit će se i sljedećih godina, a tvrtka u međuvremenu ažurira i svoju obitelj iPhone SE. Ovo će, na primjer, lansirati pet iPhonea. iPhone SE također je jeftinija opcija, što većem broju kupaca daje mogućnost nabavke Appleovih uređaja.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

No, i uz povećanje Appleovih uređaja jasno je kako iOS neće dostići Android jer se Googleov OS nalazi na mnoštvu uređaja od pametnih telefona do tableta. U budućnosti bi OS mogao pronaći i svoj put do osobnog računala jer Google radi na pružanju naprednog multitaskinga. Cijena također ide u prilog Androidu jer se nalazi u svim cjenovnim klasama od 100 do 2.000 američkih dolara.

Podijeli:

 

 

Vezane objave