Veće ambicije, veće želje i neke nove ideje troje osnivača tvrtke HUB 385 privukle su novog strateškog partnera koji će know-how naše ekipe koristiti i u svojim globalnim planovima

Piše: Zvonko Pavić

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Potaknuti viješću kako jedan od svjetskih tržišnih lidera “coworkinga” i “colivinga” dolazi u Hrvatsku – Rent24 – i viješću kako im je jedan od prvih poteza preuzimanje većinskog udjela u tvrtki Nest01, koja vodi HUB385, najpoznatiji coworking prostor u Hrvatskoj, razgovarali smo s osnivačima HUB-a 385 – Ivanom Šoljan, Ivicom Mudrinićem i Antom Magzanom o tom poslu i izazovima koji im predstoje.

Kako je uopće došlo do toga da prodate HUB 385?

Nazvali su nas, pitali jesmo li za suradnju – i tako je to počelo. Međutim, treba reći da smo nakon skoro tri godine razvoja poslovanja došli do točke u kojoj smo, s jedne strane, vratili početno ulaganje, a s druge, shvatili da se bez dodatnog novca ne možemo razvijati kao do sada, i brzinom kojom bismo trebali. Novac koji dolazi iz dnevnog poslovanja dovoljan nam je za preživljavanje, no mi imamo veće ideje i veće želje. Štoviše, možemo reći da nam je ponuda tvrtke Rent24 došla u najboljem mogućem trenutku.

Oni su startup poput, nas. Bave se gotovo identičnim poslovima, imaju super prostore i super su ekipa. Njih od početka prate veliki međunarodni investitori, i na raspolaganju im je prilično veliki broj milijuna eura, koje planiraju potrošiti u globalno širenje svojih usluga. Trenutačno su prisutni u preko 50 zemalja na tri kontinenta, što ih čini jednim od najvećih svjetskih coworking igrača s tendencijom rasta, pa smo tako i mi odnedavno postali jedan manji dio tog projekta.

Postupna transformacija

Kakav će biti novi HUB 385 – kad Rent24 unese svoj novac i svoje ideje o tome što treba raditi?

Ta će se transformacija događati postupno. Mnogo će toga ostati ovakvo kakvo jest, a najvažnija novost, prema našem mišljenju, jest to što će naši “stanari” – poduzetnici, freelanceri, startupi i druge tvrtke koje se koriste našom infrastrukturom – sada moći raditi to što rade i u nekom od drugih prostora tvrtke Rent24 – recimo, u Berlinu, New Yorku, Moskvi ili Šangaju, a startupske tvrtke koje rade u tim coworking prostorima moći doći u Zagreb i raditi ovdje.

To će svima koji su dio ekosustava Rent24 omogućiti novu, višu i internacionalniju razinu networkinga te razmjenu znanja i iskustava. Uz to, dodatno ćemo urediti sadašnji prostor, kako smo na početku i planirali, ali nikada nije bilo dodatnih sredstava… bit će više opreme, bolja kvaliteta infrastrukture i još inspirativniji dizajn.

Zašto je Rent24 kupio baš vas, uz dosta sličnih tvrtki-prostora, samo u Zagrebu?

Možda bi to njih trebali pitati. Mislim da je odlučilo to što smo im mi vrlo slični – HUB 385 nije običan, “hladni” coworking prostor, već i mjesto sa živom zajednicom, edukativnim programima, i mjesto u kojem se stalno nešto događa. Kao i oni, radimo sa startupskim tvrtkama iz raznih perspektiva, no mislim da je na kraju odlučilo to što smo, jednostavno rečeno, “kliknuli” kao ljudi.

Naravno, mi smo im odgovarali i prema veličini… mnogo je coworking prostora smješteno na 100-200 m2, što je premalo da sama zajednica ozbiljno zaživi i zadrži se u prostoru i kad naraste. Mi se prostiremo na više od 2000 m2. Što se tiče samog tržišta, ima li u našoj zemlji već mnogo ili premalo takvih projekata fokusiranih na startupe, poduzetništvo i inovacije, koji su, više ili manje, slični nama – ima, ali mislimo da nam ih još nedostaje, u Hrvatskoj, barem još stotinu.

Napravite nam neku kratku bilancu rada od osnivanja do sada.

U našim prostorima u svakom se trenutku nalazi 40-50 pravnih osoba – od pojedinaca do tvrtki s deset zaposlenih. Neki od njih su startupske tvrtke, neke su već prerasle taj stadij i ne smatraju se startupima, imamo organizacija raznog tipa, od kulturnih do društveno angažiranih. Svi na raspolaganju imaju svu našu infrastrukturu, non-stop. Nerijetko ćete kod nas zateći ljude kako rade i u tri ujutro, a dogodi se i spontanih tuluma. Tijekom prošle godine imali smo i više od 700 događanja – kad se zbroje sve radionice, predavanja, seminari, konferencije… tako da nikad nije dosadno.

U dvije i pol godine posla, našli smo model održivog poslovanja, no kad se osvrnemo, najviše nam je žao što ulaganje kakvo smo sada dobili od tvrtke Rent24 nismo dobili odmah na početku, jer bi onda sve bilo puno drukčije. Imamo rezultate, no dolazili su sporo – tek ćemo sada moći napraviti ono što smo htjeli u početku. Pokušali smo uvjeriti državu i grad da se ujedinimo, da napravimo neki ozbiljan zaokret, usput pokušamo promijeniti administraciju koja muči sve mlade tvrtke, stvoriti poduzetničku klimu… ali nije išlo… odradili smo stotine sastanaka s ministrima, saborskim zastupnicima, čak i jednim premijerom, i svi su svašta obećavali – ali ništa se nije pomaklo.

Uspjesi i promašaji

Što smatrate svojim dosadašnjim najvećim uspjehom, a što najvećim propustom?

Pa, propuste, veće ili manje, radimo svaki dan. Nastojimo iz njih ponešto i naučiti. Što se tiče uspjeha, zaista je užitak raditi sa svim tim mladim ljudima koji se kod nas okupljaju. Posebno bih istaknula Ivana Mrvoša, tada devetnaestogodišnjeg dečka, koji je k nama došao s idejom pametne solarne klupe. Tom tvrtkom Ante i ja bavimo se dosta intenzivno. Pametne solarne klupe sada se izvoze na četrdeset tržišta u svijetu. Svakako bismo istaknuli i Repsly, koji su s nama od prvog dana, tj. od useljenja na trenutačnu lokaciju u Petračićevoj 6, sve dok im nije zatrebalo više prostora. Ostali su blizu da ostanu dio zajednice – tu su, prvi susjedi… u zgradi pokraj nas. Tu je i Funderbeam, neka vrsta burze za startupe, inače estonski startup koji je za svoju prvu međunarodnu lokaciju odabrao upravo Hrvatsku, i baš nas.

Uz njihovu pomoć prošle godine proveli smo crowdinvestment kampanje za Include (koji je sakupio preko 400 tisuća eura) i Pivnicu Medvedgrad, za koju je prikupljeno milijun eura za malo više od tjedan dana. Što se tiče naših projekata, veseli nas već tradicionalni, nedavno održani treći Brave New World festival – edukacijsko-zabavni skup – paneli, radionice za djecu i odrasle, biranje najrobota… tu su već stotine djece naučile raditi s elektronikom. Takve stvari su nam najdraže, zbog toga sve ovo i radimo… a možda se među njima nalaze budući Ivan Mrvoš ili Albert Gajšak.

Što kaže zajednica koju ste okupili u HUB-u 385 na novo stanje?

Za njih se zapravo ništa i ne mijenja previše, osim nekih novih mogućnosti koje će donijeti ulazak u međunarodnu mrežu Rent24 prostora. S obzirom na to da već sada imamo više od dvjesto članova HUB-a 385, nismo još sa svima razgovarali, ali onima s kojima jesmo, najviše se svidjela upravo ideja rada u drugim coworking centrima tvrtke Rent24 po svijetu, i nove mogućnosti internacionalnog networkinga – kako s investitorima, tako i s drugim startupima i kompanijama koje djeluju u njima zanimljivim tržišnim segmentima.

Što se tiče same strukture, komercijalni dio HUB-a 385 kroz koji smo i do sada pružali usluge coworkinga, najma prostora za razna događanja ili organizacije samih događanja, preimenovat će se u Rent24, a onaj dio koji je do sada bio pod udrugom HUB 385 nastavit će rad pod istim imenom i bavit će se pretežno radom s mladima, pomaganju startupima, STEM i inovacijskim projektima…

Što vam je novi većinski vlasnik HUB-a 385, tvrtka Rent24, postavila kao poslovni plan u prvoj godini rada?

Što se toga tiče, ostavili su nam više-manje potpunu slobodu. Poslovni plan i ciljeve definirali smo sami, i sastoje se od svega što smo i do sada radili, no trenutačno analiziramo i mogućnost ulaska u neke nove poslove.

Kako u smislu projekata, tako i u smislu prostora. Tvrtki Rent24, a to onda znači i nama, osim kontinuiranog širenja po Europi, i u posljednje vrijeme po Sjedinjenim Državama, trenutačni fokus je usmjeren na Kinu, koja je, s obzirom na veličinu i brzinu rasta tržišta, svakako potentnija od našeg okruženja. No, ideja je da se tržišna marka Rent24 i u našoj regiji proširi u što kraćem roku. Trenutačno gledamo nekih desetak lokacija – prije svega u Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj te u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Sloveniji.

Mijenja li se što u statusu osnivača i ostalih zaposlenih u HUB-u 385?

Tu neće biti nekih velikih promjena, posebno što se tiče Hrvatske. Mi ostajemo lokalni management i struktura zaposlenih ostaje ista. Svatko od nas dobio je i neke nove ulogu u odnosu na suradnju s Rent24 i ostvarivanja globalnih planova. Ovisno o tome u kojem smjeru ćemo se razvijati, tim će se ojačati i dodatnim ljudima.


BIOGRAFIJE OSNIVAČA 

Ivana Šoljan

Ivana Šoljan diplomirala je kazališnu režiju i poslovnu komunikaciju. U ovom stoljeću stvorila je karijeru u kojoj se istaknula kao jedna od najagilnijh menadžerica i poduzetnica u našoj zemlji. Menadžerska iskustva stjecala je u vodećim medijskim, internetskim i telekomunikacijskim tvrtkama u Hrvatskoj, a pokrenula je i vodila niz projekata u medijskoj industriji i turizmu. U startupski svijet ušla je prije tri godine, kao anđeo ulagač. Radila je na vodećim položajima (izvršna direktorica, članica upravnog odbora, itd.) u tvrtkama kao što su IN2, Z3TV, EPH, Iskon, HT i Jupiter Adria). Suosnivačica je HUB-a 385.

Ivica Mudrinić

Ivica Mudrinić karijeru je započeo u tvrtki Motorola Communications u Kanadi, nakon čega se vratio u domovinu i preuzeo mjesto savjetnika predsjednika Republike, a nakon toga je obnašao niz važnih funkcija. Bio je ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija, ravnatelj Hrvatske televizije, predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma, stariji potpredsjednik za stratešku podršku u Deutsche Telekomu (T-Mobile, u Bonnu, u Njemačkoj), član je Strateškog vijeća Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Suosnivač je HUB-a 385.

Ante Magzan

Ante Magzan karijeru je u medijskim i digitalnim industrijama započeo prije 25 godina i pokretač je niza inovativnih medijskih, internetskih i poduzetničkih projekata na našem tržištu (klik.hr, iskon.hr, tportal.hr, max adsl, net.hr, max tv,). Ante ima diplomu iz Multimedijalnog dizajna i računalnih umjetnosti, koju je stekao u Sjedinjenim Državama na Savannah College of Art & Design, kao i diplome poslovnih škola London Business School i ESMT Berlin. Suosnivač je HUB-a 385.


Tko su i što su Rent24?

Rent24 globalni je pružatelj usluge coworkinga i colivinga. Njegovi članovi pripadnici su zajednice u kojoj mogu raditi, učiti, razmjenjivati ideje i poslovati. S uslugom teretane i restorana, koncept Renta24 pruža cjelokupnu uslugu u svim sferama života. Rent24 trenutačno ima više od 50 lokacija na tri kontinenta (od listopada 2018.), a u kolovozu su pokrenuli vlastitu inicijalnu ponudu kovanica (ICO) za svoju blockchain platformu. Ulazak na hrvatsko tržište od velikog je značaja za izvršnog direktora tvrtke Rent24 Roberta Bukvića, bivšeg profesionalnog košarkaša: “Moja obitelj je iz Hrvatske. Čim sam krenuo u ovaj posao, želja mi je bila proširiti se i ovdje”. Više informacija o tvrtki potražite na adresama www.rent24.com i www.primary.io.

Podijeli:

 

 

Vezane objave