BIRD Academy edukacijski je centar Poslovne inteligencije koji pruža edukacije u području analitičkih tehnologija i metodologija te je od rujna počeo s radom na hrvatskom i stranom tržištu.

Piše: Gorden Knezović

Edukacije unutar BIRD Academy su iskrojene po potrebama klijenata prema dugogodišnjem iskustvu u projekatima koje Poslovna inteligencija radi s klijentima u različitim industrijama poput bankarstva, telekomunikacija i maloprodaje.

Početkom rujna Poslovna inteligencija pokrenula je edukacijski centar pod nazivom Bird Academy. Voditelja Edukacijskog centra Hrvoja Gabelicu upitali smo što je Bird Academy i kakve će se usluge nuditi u sklopu edukacijskog centra, kao i kome je namijenjena.

– Bird Academy prvobitno je zamišljen kao program selekcije, pripreme i zapošljavanja mladih talenata u Poslovnoj inteligenciji u kojem smo educirali veliki broj studenata koji su nakon položene BIRD akademije imali priliku raditi u Poslovnoj inteligenciji. Znanja i iskustva koja smo stekli kroz obuku polaznika Bird Academyja i projekte Poslovne inteligencije odlučili smo ponuditi tržištu kroz naše inovativne edukacije za različite poslovne industrije i analitičke tehnologije. Edukacijski centar Bird Academyja nudi različite oblike edukacija poput javnih, in-house i online analitičkih edukacija, koje su prilagođene različitom iskustvu i znanju polaznika. Edukacije Bird Academyja namijenjene su zaposlenicima na svim razinama tvrtke, kako tehničkim, tako i poslovnim zaposlenicima.

Vještine i znanja

Bili ste konzultant i trener za analitičke tehnologije, ponajviše u velikim sustavima poput bankarstva i telekomunikacijama. Koje vještine i koja znanja, prema Vašem iskustvu, zaposlenici moraju steći kako bi optimalno iskoristili puni potencijal podataka?

– Posljednjih pet godina bio sam trener za self service analitičke alate i to mi je iskustvo pomoglo da prepoznam koja znanja i vještine zaposlenici trebaju kako bi iskoristili podatke za donošenje efektivnih odluka. Analitika podataka zapravo je širi pojam nego što se na prvu doima. Zaposlenici ne mogu raspolagati svim analitičkih vještinama i tehnologijama koje se sada nude na tržištu, jer je za to potrebno mnogo vremena i praktičnog iskustva. Vještine kojima analitičar podataka mora baratati dosta su široke i pri tome mislim na vještine razumijevanja poslovnog problema, pripreme i integracije podataka, analitike podataka te u posljednje vrijeme Big Data i Data Science.

Koje će se sve vrste analitičkih edukacija nuditi u Bird Academyju, s obzirom na to da je analiza podataka opsežna djelatnost?

– Edukacije koje nudimo kroz Bird Academy orijentirane su prema obradi i analizi podataka te sada nudimo edukacije u području analize i vizualizacije podataka, metodologija poslovnog izvještavanja, Big Data, Data Science i upravljanju podacima (Data Engineering). Također, u bližoj budućnosti planiramo uvesti edukacije za umjetnu inteligenciju, koje su na domaćem i stranom tržištu sve traženije. Kroz te kategorije edukacija pokrivaju se sve podatkovne vještine i znanja koje tvrtke u digitalnoj transformaciji moraju proći.

Kakve analitičke tehnologijama koristite unutar edukacija koje nudite kroz Bird Academy?

– Tehnologije koje koristimo prilikom edukacije unutar Bird Academyja svjetski su lideri u području upravljanja i analize podataka prema Gartneru. Riječ je o velikim globalnim tvrtkama poput Microsofta, Informatice, Tableau Softwarea, IBM-a, Cloudera, ali i open source rješenjima poput KNIME-a ili programskih jezika poput Pythona ili R-a. Kroz edukacije Bird Academyja ne namjeravamo se isključivo koncentrirati na tehnologije, nego na studije slučajeva koje te tehnologije rješavaju. Moramo napomenuti kako je većina naših edukacija napravljena na temelju iskustva naših konzultanata na projektima, ali imamo i službene edukacijske materijale za IBM i Informaticu.

Tko su predavači u edukacijama koje nudi Bird Academy? U čemu se razlikujete od ostalih tvrtki koje nude slične usluge?

– Predavači na edukacijama Bird Academyja konzultanti su Poslovne inteligencije s bogatim iskustvom u implementaciji vodećih analitičkih tehnologija u različitim granama industrije i brojnim certifikatima. Naši treneri imaju višegodišnje iskustvo u prijenosu znanja mnoštvu polaznika s inozemnog i domaćeg tržišta. Poslovna inteligencija educira trenere kroz različite tehničke i soft skill edukacije, kako bi klijentu pružili što bolje edukacijsko iskustvo.

Fleksibilno izvođenje

Klijenti traže fleksibilan način izvođenja edukacija. Koje fleksibilne oblike edukacija ćete nuditi u sklopu edukacijskog centra?

– Vrste edukacija iskrojili smo prema potrebama klijenata koji očekuju od nas fleksibilne modele edukacije. Bird Academy nudi tri različita modela izvođenja edukacija. Prvi model je tzv. On Demand, gdje klijent ima potrebu za specifičnom edukacijom za svoje zaposlenike, prilikom koje grupa rješava studiju slučaja pomoću alata koji nisu svladali. Taj model je najučinkovitiji, jer su polaznici upoznati sa svojim podacima te tako najlakše nauče alat o kojem prije nisu imali znanja. Drugi način su javne (public) edukacije, gdje polaznici prolaze kroz standardnu analitičku edukaciju, a lokacija izvođenja je u edukacijskom centru Poslovne inteligencije. Za sve zainteresirane polaznike koji zbog određenih razloga ne mogu doći u Zagreb, nudimo mogućnost online edukacija.

Za sada ste orijentirani na tržište Republike Hrvatske. Možemo li očekivati širenje na strana tržišta, i koliko je teško konkurirati na tim tržištima?

– Prisutnost na stranim tržištima zasigurno donosi više izazova nego kada govorimo o prisutnosti na domaćem tržištu. Također, na stranim tržištima, posebice zapadnim, trend je pohađati tečajeve preko online kanala poput Coursera, Edxa ili Udemyja. Međutim, naša je prednost na stranim tržištima to što možemo ponuditi jednaku ili višu kvalitetu edukacija, uz osjetno manje troškove nego strane tvrtke.

Možete li nam reći nešto više o lokaciji u kojoj održavate edukacije za polaznike?

– U srpnju 2017. godine uselili smo se u nove prostore u poslovnom kompleksu Fabrika u Zagrebu, gdje smo za potrebe educiranja naših klijenata i zaposlenika opremili Edukacijski centar Poslovne inteligencije, koji je opremljen prema suvremenim edukacijskim standardima, što uključuje nova računala, HD projektore, pametnu ploču te infrastrukturu za online edukacije. Osim edukacijskog centra u Fabrici, imamo i drugi edukacijski centar u Selskoj, što nam pruža mogućnost da kvalitetno radimo na više edukacija paralelno.

Postoji li katalog edukacija na web-stranici Poslovne inteligencije, kako bi korisnici mogli vidjeti koje edukacije nudite i kako se mogu prijaviti na pojedinu edukaciju?

– Početkom rujna objavili smo službeni katalog edukacija, i sada imamo više od deset edukacija u različitim analitičkim područjima, koje možete provjeriti na www.inteligencija.com/birdacademy. Edukacije se odvijaju prema unaprijed dogovorenim terminima, na koje se možete prijaviti preko online obrasca. Nakon prijave šaljemo detalje o edukaciji i polaznici mogu doći na prijavljenu edukaciju.


Novi poslovni izazovi

Kakvi su planovi Poslovne inteligencije i Bird Academyja u pogledu razvoja novih edukacija, usluga i razvoja poslovanja na domaćem i stranom tržištu?

Za sada smo prije svega fokusirani na regionalno tržište, jer tu već imamo prepoznatljiv brand. Nakon toga se planiramo proširiti na strano tržište, gdje vidimo potencijal u pogledu prihoda i novih poslovnih prilika. Također, ulažemo sve više resursa u razvoj novih inovativnih edukacija, koji su usmjereni na pojedine uloge u procesu obrade i analize podataka. Veselimo se novim poslovnim izazovima koji nas čekaju u razvoju Bird Academyja.

Podijeli:

 

Vezane objave