Od ruske invazije na Ukrajinu, koja je započela 23. veljače ove godine, porasla je bojazan od izravnog napada na internetsku infrastrukturu napadnute zemlje. Takva bi ofenziva imala daleko ozbiljnije posljedice od prethodnih DDoS napada na web stranice ukrajinske vlade.

Fizičko ili cyber oružje moglo bi se koristiti za onemogućavanje telekomunikacijske infrastrukture na mrežnoj razini i onemogućavanje Interneta u Ukrajini ili njenim dijelovima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

informacije ukrajinskog operatera Troilan korisnicima o popravkama na uništenim dijelovima komunikacijske infrastrukture i istočnim dijelovima zemlje

Do sada su uslijed prekida opskrbe električnom energijom oko drugog najvećeg grada Ukrajine Harkova na sjeveroistoku zemlje oko 40 kilometara od ruske granice uslijedili prekidi Interneta.

Projekt detekcije i analize ispada interneta Georgia Tech (IODA) izvijestio je o djelomičnim prekidima koji su se dogodili nešto prije ponoći 23. veljače, koji su se produžili na jutro 24. veljače. Najviše je pogođen davatelj internetskih usluga Triolan.

Prema NetBlocksu, korisnici Triolana prijavili su nestanak fiksnog interneta dok su mobilne mreže nastavile raditi. Dobavljač je upozorio svoje kupce na djelomični ili potpuni kvar u pojedinim gradovima, brzo popravljen ujutro. Triolanovi DNS poslužitelji također su imali problema sa stabilnošću u nekim područjima.

Nestanci struje u Harkovu su navodno počeli ubrzo nakon što su se u tom području začule eksplozije. Nije poznato, međutim, je li oštećena telekomunikacijska infrastruktura.

Nijedan ruski napad dosad nije bio koncentriran na telekomunikacijske usluge.  Za sada, od 8. ožujka, internetska povezanost ostaje stabilna u većem dijelu Ukrajine. Međutim, pristup internetu je ugrožen u južnim i istočnim dijelovima zemlje gdje se vode najžešće bitke. Prema ukrajinskim dužnosnicima, Rusija neće moći onemogućiti pristup internetu u cijeloj zemlji. Brojne zemaljske optičke veze povezuju Ukrajinu sa zapadom.

Istodobno, Ukrajina je poduzela korake da ograniči pristup mrežama ruskih vojnika. Operateri Kyivstar, Vodafone i Lifecell dobili su upute da onemoguće pristup mreži za telefone iz Rusije i Bjelorusije. Postrojbe tih zemalja stoga neće moći slati poruke ili informacije putem telefonskih poziva. 1. ožujka 2022. ruski projektili pogodili su televizijsku antenu u Kijevu. Prekinut je pristup nekoliko kanala vijesti.

Međutim, zagovornici otvorenog interneta strahuju da poremećaji odražavaju stratešku namjeru Rusije da ograniči protok informacija u regiji. U prošlosti je internetska infrastruktura često bila meta u ratnim zonama.

opasnosti od presijecanja podmorskih kabela preko kojih ide skoro sav protok na Internetu je velika

Saudijska Arabija je, primjerice, zračnim napadima uništila telekom infrastrukturu Jemena. Takav zamračenje interneta u vrijeme krize ili sukoba vrlo otežava novinarima i braniteljima ljudskih prava dobivanje bitnih informacija.

Prije samo mjesec dana, u napadu na lučki grad Hodeidah u Jemenu oštećeni su podmorski kablovi koji su doveli internet u zemlju. Najmanje tri dana gotovo cijela država bila je bez interneta.

Podijeli:

 

 

Vezane objave