Hrvatske šume i Odašiljači i veze sklopili su ugovor o pružanju integrirane usluge video nadzora s detekcijom dima i vatre i simulatorom širenja požara uključujući i uslugu privatne radijske komunikacije u svrhu protupožarne zaštite šuma i šumskog zemljišta i to za područje kojim gospodari podružnica Hrvatskih šuma u Splitu.

Ideja razvoja tog sustava nastala je kao plod višegodišnje suradnje Odašiljača i veza i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) iz Splita. Komunikacijska infrastruktura Odašiljača i veza pokriva gotovo u cijelosti teritorij Republike Hrvatske, a FESB radi na protupožarnom video nadzoru već više od desetak godina. Projekt je prvi takve vrste u svijetu.

Taj inteligentni sustav protupožarnog motrenja integrirano je rješenje koje svim službama uključenim u borbu protiv požara osigurava komunikacijsku i informacijsku podršku i samim time osigurava stratešku prednost u protupožarnim aktivnostima.

Inteligentni sustav temeljen je na visoko rezolucijskim kamerama i naprednim inteligentnim algoritmima za obradu slike na način da se video signal s kamera šalje se u podatkovni centar u kojem napredni algoritmi temeljeni na umjetnoj inteligenciji traže vidljive znakove požara. Operateri u nadzornom centru motre veći broj nadzornih kamera na način da inteligentni sustav usmjerava pažnju operatera na sliku s kamera na kojima potencijalno ima znakova vatre i dima. Sustav se temelji na kamerama u vidljivom dijelu spektra i bliskom infracrvenom području kao podrška za lakše uočavanje požara noću, a sama kamera po danu vidi ono što vidi i ljudsko oko, ali uz dodatnu prednost koju daje mogućnost optičkog povećanja do 32 puta. Sustav je integriran s Geografskim informacijskim sustavom (GIS) i Državnim hidrometeorološkim zavodom (Aladin).

Uz taj, Odašiljači i veze vlasnik su i integrator sustava i projekta Cronect koji je komunikacijski dio cjelokupne usluge. Radi se o nacionalnoj pouzdanoj, robusnoj i sigurnoj mobilnoj radijskoj mreži s ciljem pružanja neograničene komunikacije u profesionalne svrhe na teritoriju Republike Hrvatske. Njime se sve službe mogu povezati na ugroženom području u stvarnom vremenu.

Podijeli:

 

Vezane objave