Veliki telekomunikacijski satelit vođen podacima koji koristi inovativnu tehnologiju za održavanje hladnoće i druge inovacije, razvijen u sklopu Partnerskog projekta Europske svemirske agencije ESA, započeo je svoju komercijalnu uslugu.

Satelit će omogućiti širokopojasnu povezanost za komercijalni brodski prijevoz, zrakoplovstvo, vlade i poduzeća preko svog operatera, SES-a, kao i povezivanje nedovoljno opsluženih područja i ubrzavanje digitalne uključenosti.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Satelit nazvan SES-17, lansiran je 23. listopada 2021. godine.

SES-17 vrlo velike propusnosti pripada novoj generaciji podatkovno intenzivnih satelita i, sa svojim novim digitalnim transparentnim procesorom pete generacije, može isporučiti do deset puta veći kapacitet od tradicionalnih satelita uz neusporedivu fleksibilnost i učinkovitost.

Obrada velikih količina podataka stvara toplinu unutar svemirske letjelice koja se mora raspršiti kako bi satelit nastavio s dugotrajnim i pouzdanim radom. Inženjerski timovi u sklopu partnerskog projekta ESA Neosat s proizvođačem satelita Thales Alenia Space razvili su inovativni sustav toplinskog hlađenja – dvofaznu mehaničku pumpanu petlju – koja može cirkulirati tekuće rashladno sredstvo za uklanjanje topline. To je prvi takve vrste koji se pojavljuje na velikom komercijalnom telekomunikacijskom satelitu.

Partnerski projekti ESA-e pomažu u razvoju održivih end-to-end sustava do validacije u orbiti.

ESA-in Neosat program uključuje i Spacebus Neo tvrtke Thales Alenia Space i  Eurostar Neo tvrtke Airbus, a njime zajednički upravljaju ESA i Francuska svemirska agencija CNES. To uključuje razvoj do validacije u orbiti novih linija satelitskih proizvoda za obje tvrtke, omogućujući europskoj svemirskoj industriji isporuku konkurentnih satelita za globalno tržište komercijalnih satelita.

Oko 16 Neosat satelita sada su prodale europske tvrtke, a predviđa se da će program, prema neovisnoj analizi Euroconsulta, generirati više od 20 puta veći povrat ulaganja za svojih 12 država sudionica projekta i njihovih svemirskih kompanija.

23. listopada 2021. godine, Ariane 5 na letu VA255 poletio je s europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani kako bi isporučio dva telekomunikacijska satelita, SES-17 i Syracuse-4A u njihove planirane orbite, izvor ESA

Podijeli:

 

 

Vezane objave