Hrvatski unicorn Infobip ima razvijen globalni ekosustav koji sam nekoliko puta vidio u akciji, i fascinantan je. Ovaj put obišli smo njihov afrički dio, prema nekim elementima, i dosad najzanimljiviji…

Piše: Oleg Maštruko

Infobip je u Africi organizirao novu rundu meetupa pod imenom “Infobip Connect”, na kojima okuplja stotine developera i potvrđuje poziciju lidera na kontinentu koji se ubrzano tehnološki razvija. Meetupi su se na prvoj ovogodišnjoj turneji tijekom ožujka održali u Accri (Gana), Nairobiju (Kenija), Kairu (Egipat), i Casablanci (Maroko). Ovaj put na redu su opet Nairobi, zatim Kampala u Ugandi te Abidjan u Obali Bjelokosti. Pridružio sam se infobipovcima na prve dvije točke turneje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

“Full house” na meetupu u Kampali, Uganda

Lider u svom segmentu

Infobip je lider u svom segmentu poslovanja na afričkom kontinentu, na kojem se nalazi čak 19 od 20 najbrže rastućih gospodarstava na svijetu. Komunikacijske usluge Infobipa koriste najveće afričke telekomunikacijske tvrtke, banke, fintech tvrtke te brojne druge tehnološke kompanije.

Meetupi u Africi dio su Infobipove globalne inicijative za povezivanje s developerskim i startupskim zajednicama diljem svijeta, koje vodi Ivan Burazin, član uprave za developersko iskustvo te osnivač Shift konferencije: “Nakon serije meetupa u SAD-u, započete prošle godine, raduje nas to što i u Africi imamo prigodu organizirati takve evente. Vrlo smo sretni zbog iznimno velikog odaziva lokalnih developera i startupa, kojima smo predstavili naša rješenja i proizvode koji im mogu pomoći u njihovom poslovanju. Također, raduje nas interes nekih domaćih IT tvrtki za naše inicijative u Africi, te ćemo im na temelju našeg iskustva rado pomoći u izlasku na afričko tržište” – kazao je Burazin.

Marijan Čipčić i Ivan Burazin, Infobip

Meetupi su sve popularniji oblik stjecanja raznih znanja te mjesto za umrežavanje s ljudima sličnih interesa. Organiziraju se kako bi na jednom mjestu okupili osobe na temelju njihovih preferencija prema određenim interesima ili tehnologijama, a atmosfera na njima, generalno je opuštenija nego na drugim eventima.

Doživljaj tech scene u Nairobiju i Kampali, te samih evenata, bio je super zanimljiv. Mjesta održavanja, startup hubovi i coworking prostori, ničim ne zaostaju od sličnih lokacija u Zagrebu ili drugim gradovima u EU. Jedina bitna razlika je to što u EU takvih prostora imamo više, u afričkim velegradovima nalaze se kao usamljene točke u ogromnom, kaotičnom moru velegradskog kaosa trećeg svijeta, s loše organiziranim javnim prijevozom.

Afričko vrijeme

Svi eventi u Africi se odvijaju prema “afričkom vremenu”, što znači da je početak s i do sat vremena kašnjenja normalna pojava, a schedule događanja shvaća se prilično ležerno. Tako je nekad bilo i na konferencijama kod nas, ali disciplinirali smo se. Afrikanci su još u fazi onog silnog početnog entuzijazma, kada je vrijeme najmanje bitna komponenta. Događaji tog tipa toliko su rijetki, da se na takve sitnice ne obazireš.

Panel-diskusije s lokalnim tech legendama i startupašima bile su središnji sadržaj meetupa

Oba meetupa koja sam pohodio bili su odlično posjećeni, publika, uglavnom upola mlađa od mene, odnosno vrlo mlada prema bilo kakvom europskom kriteriju, slušala je sva izlaganja i panele, bez prekida i pauza za šetnju, mobiteliranje ili kavu. Napeto, kao da im karijera ovisi o tome – a možda i ovisi.

Ovoj ekipi Infobip je nešto kao Microsoft ili Google, a to je zapravo i shvatljivo. U neformalnim druženjima prije i nakon evenata imao sam dojam da stotine afričkih developera sanja o zaposlenju u Infobipu, o čemu se u lokalnim zajednicama već pričaju legende. Tko se zaposli u Infobipu, smatra se da je uspio u životu.

Ono što me iznenadilo, bilo je to koliko je publika mlada i koliko je zainteresirana za sve sadržaje, te koliko ostaje nakon eventa u minglanju sa sebi sličnima. Pretpostavljam da su gladni svih mogućih događanja koji ih spajaju s ljudima sličnih interesa, pogotovo iz Europe. Na eventima u Hrvatskoj interes brzo opada, pogotovo kako se bliži (najavljeni) kraj programa, i vrijeme za zakusku. Ovdje ekipa preferira govoranciju i pitanja publike, jelu i piću – suprotno od onog što ste očekivali od Afrike, priznajte.

I u Nairobiju prostor je bio pun – riječ je o startup hubu i coworking spaceu

Buđenje interesa

Infobipov cilj organizacijom tih meetupa je osim, dakako, brand recognitiona i “showing the flag”, kako su to nekad zvali Britanci, buđenje interesa lokalnih startupa i telekoma za Infobipovim uslugama. Buđenje interesa za zaposlenjem u Infobipu u lokalnom talent poolu još je jedan dobrodošao rezultat.

Meetupi u Africi dio su Infobipove globalne inicijative za povezivanje s developerskim i startupskim zajednicama diljem svijeta, koje vodi Ivan Burazin, član uprave za developersko iskustvo.

Sudionici meetupa u Abidjanu, Obala Bjelokosti

Voditelj Infobipovih inicijativa prema developerima u Africi te arhitekt uspješnih meetupa Marijan Čipčić ističe kako su veliku podršku u organizaciji dali lokalni Infobipovi uredi. “Koliko nam je poznato, Infobip je jedina tech tvrtka, uz Google, koja sustavno organizira ovakve evente diljem Afrike”, kaže Čipčić (na slikama ćete ga lako prepoznati).

Startupski i developerski ekosustav u Africi doživljava veliki procvat u proteklim godinama. Prema izvješću koje je pripremio The Disrupt Africa tim, 633 afrička startupa osigurala su čak više od 3,3 milijarde američkih dolara investicija u protekloj, 2022. godini. Prema tom izvješću, ukupno godišnje financiranje afričkih tehnoloških startupa poraslo je više od 1.000% od 2015. godine. U Infobipu su uvjereni kako će njihove inicijative pomoći daljnjem razvoju i jačanju developerskog i startupskog ekosustava u Africi, ali i hrvatskim kompanijama otvoriti vrata kontinenta koji velikim koracima grabi naprijed.


Marijan Čipčić, Tech Community Manager, Infobip

“Druga ovogodišnja turneja Infobip Connect meetupa u Africi potvrdila je Infobipov status tehnološkog lidera na tom kontinentu. Meetupi u Nairobiju, Kampali i Abidjanu tradicionalno su bili izvrsno posjećeni. Preko 300 developera, startupa i zaljubljenika u tehnologije prisustvovali su i aktivno sudjelovali na našim meetupima, stoga se radujemo idućoj afričkoj turneji, koju ćemo organizirati u listopadu ove godine.”

“Dosad smo u Africi održali ukupno deset meetupa: dva u Lagosu (Nigerija), dva u Accri (Gana), dva u Nairobiju (Kenija) te po jedan u Kairu (Egipat), Casablanci (Maroko), Kampali (Uganda) i Abidjanu (Obala Bjelokosti). Zajedničko svim eventima dosad u Africi bila je izvrsna posjećenost, inspirirajuća predavanja uspješnih developera i startupa te aktivna uključenost svih posjetitelja, uz odličan networking. Organizacija meetupa u Africi uklapa se u Infobipovu globalnu strategiju približavanja prema developerima i startupima te ćemo uz Afriku, slične evente nastaviti organizirati i na drugim kontinentima.”


Nemanja Kostić, Infobip Uganda

“Vrlo smo zadovoljni ishodom Infobipova prvog meetupa, održanog u Kampali. Publika je bila sjajna i vrlo zainteresirana za teme prezentirane na eventu. Svojim angažmanom i pitanjima potaknula je paneliste da podijele razna korisna iskustva. Činjenica da je bilo gotovo 100 sudionika, govori nam o popularnosti te teme i zainteresiranosti za startupe. Dobili smo vrlo pozitivan feedback, kako od posjetitelja, tako i od panelista, te svi s nestrpljenjem iščekuju idući meetup u Kampali.”

Podijeli:

 

 

Vezane objave