Infobipova developerska organizacija nastavlja putem agilnosti i globalnih izazova, čulo se na godišnjoj konferenciji Dev Days, održanoj 4. i 5. svibnja u Termama Tuhelj, za više od 250 sudionika iz desetak zemalja. Iako je okupljanje tradicionalno usmjereno na internu razmjenu znanja i iskustava, Dev Days su i ove godine imali otvoreni dio programa pa su u subotu poslijepodne na konferenciju mogli navratiti i vanjski gosti

Otvoreni program ponudio je niz kraćih izlaganja programera i mrežaša iz Infobipovih razvojnih centara u Vodnjanu, Zagrebu, Rijeci, Sarajevu i St. Peterburgu. Moglo se čuti iskustva s različitim alatima i vidjeti rješenja konkretnih problema iz bogate programerske prakse stečene na međunarodnom tržištu, kroz rad s nekima od najnaprednijih tehnologija današnjice.

Čulo se tako o specifičnim iskustvima s programskim jezikom Kotlin (Stanislav Slavin, Mihail Rikov), frameworkom za testiranje Junit5 (Andrej Markelov, Nikolaj Kuznjecov), te Canary deploymentom (Aleksandar Dostić, Elma Lagumdžija), sustavom u kojem se releaseovi najprije isporučuju manjem skupu korisnika ili servera, testiraju, a zatim isporučuju čitavom skupu.

Ispravan način

Vegetu se, iznenađujuće, može naći i na GitHubu te je koristiti za stress testing, iznijeli su Josip Antoliš i Denis Ćutić, opisujući nekoliko metoda testiranja koje su isprobali (vlastita skripta, JMeter, ApacheBench) prije nego što su pronašli Vegetu. Riječ je o HTTP load testing alatu kojim su uspješno ispitali sve relevantne parametre servisa na kojem su radili.

Razvoj Infobipove virtualizacijske platforme, bazirane na najnovijim Microsoftovim tehnologijama, prikazali su sistemaši Christian Ljubičić i Sebastijan Pukljak. Koristi se od 2010., a danas je čini više od 270 servera instaliranih u data centrima širom svijeta. Predstavljeni su i rezultati prvih testiranja tek najavljenog Windows Servera 2019, za koji se očekuje da će biti dostupan u drugoj polovici godine.

Što u praksi znači adaptabilnost i fleksibilnost, čulo se od mrežnog inženjera Petra Pisnjaka i Linux inženjera Ivana Kišića. Oni su pokazali kako je sedmeročlani tim hrvatskih stručnjaka u roku od 72 sata kreirao i implementirao rješenje za proširenje kapaciteta platforme za više od deset puta, kako bi odgovorili na vrlo specifične, nestandardne zahtjeve indijskog klijenta. Iako je izazov bio golem, nije donio ni paniku ni jadikovke.

“Već niz godina, Dev Days su glavno okupljanje naših programera, mrežaša i stručnjaka za produkte – svih onih koji u tehničkom smislu ‘drže’ našu CPaaS platformu na najvišim razinama u globalnoj A2P industriji. Iako je konferencija ponajviše bitna radi internih poboljšanja i razmjena znanja, i ove smo godine rado otvorili vrata vanjskim inženjerima”, rekao je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

4 milijarde ljudi

Infobipova softversko-telekomunikacijska platforma u cloudu dotiče više od 4 milijarde ljudi, a dnevno obrađuje 300 milijuna poruka. Tvrtka posluje u 56 ureda diljem svijeta, i među klijente ubraja vodeće internetske kompanije, banke i telekom operatere. Platformu gradi na principu kontinuirane isporuke – deployaju svakih nekoliko minuta, a u omnichannel paradigmu su uz SMS i push notifikacije ugradili email, Viber i druge kanale preko kojih tvrtke grade napredne komunikacije s krajnjim korisnicima.

“Sve je više komunikacijskih kanala i uređaja, a osim toga, i preferencije krajnjih korisnika brzo se mijenjaju. Tvrtke sve intenzivnije razmišljaju i djeluju u smjeru omnichannel koncepta. Vjerujem da će sve više tražiti načine da svojim korisnicima ponude izbor u pogledu komunikacijskih kanala, i da taj izbor bude vezan uz njihove preferencije, afinitete i mogućnosti. S time u skladu nastavljamo graditi naše produkte, razvojne centre, timove i procese”, rekao je Jelenić.

U idućim godinama, kažu, očekuju daljnji rast u području komunikacija, clouda, i mobilnih rješenja. U planu je daljnje jačanje poslovanja u ključnim regijama, i segmentima kao što su internetske i online kompanije, banke i telekomi. Infobipova developerska organizacija broji više od 150 ljudi, a tome valja pridodati i više desetaka mrežaša i sistemaša te nekoliko desetaka stručnjaka za produkte koji, osim u regiji, rade i u razvojnim centrima u ruskom St. Peterburgu i indijskom Puneu.

Izabel Jelenić i Silvio Kutić, utemeljitelji Infobipa

Istra je nova Irska

Lani u rujnu, tvrtka je na 17.000 kvadrata zemljišta u Vodnjanu otvorila moderni tech kampus, nedaleko od garaže u kojoj su Silvio Kutić i Izabel Jelenić prije 15-ak godina ispisali prve linije kôda za budući, globalni Infobipov produkt. Na kampusu radi više od 230 ljudi te on, uz Infobipove zagrebačke urede u Zadarskoj 80, predstavlja centar inovacije i razvoja.

Kroz nedavno utemeljeni program “Istra je nova Irska”, Infobip nudi i relokacijske pakete inženjerima koji se s obiteljima žele preseliti ovamo, raditi na prvom tech kampusu u regiji, i koristiti niz blagodati života u Istri. Ako se na to odluče, mogu očekivati pomoć oko preseljenja, troškova stanovanja u prvih nekoliko mjeseci te snalaženja u novoj sredini.

“Kroz ovaj program nastojimo pokazati domaćim stručnjacima da se ne moraju seliti u Irsku kako bi radili izazovne stvari, bili na međunarodnom IT tržištu i lijepo živjeli od svoga rada, već je to moguće i u Hrvatskoj. Poruka je usmjerena i onima koji su već otišli u Irsku ili druge zemlje, a žele se vratiti, objasnio je Jelenić.

Podijeli: