Telekomunikacijska infrastruktura koja uključuje širokopojasni pristup, mikrovalni i optički transport, mobilnu jezgrenu mrežu (MCN), radio pristupnu mrežu (RAN) i SP usmjerivače i prekidače u prvom tromjesečju ove 2022. godine, prema preliminarnim podacima Dell’Oro Group, raslo od 4 do 5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Rast nisu zaustavili ni ruska agresija na Ukrajinu, mjere suzbijanja pandemije covid-19 te poremećeni lanci opskrbe. Najveći dio rasta tržišta dolazio je od fiksnih mreža te znatno manje od bežičnih mreža.

Rast tržišta bio je daleko najveći u Sjevernoj Americi 13 posto dok je u Europi, na Bliskom Istoku i Africi (EMEA) bio znatno manji ali taj rast je bio ukupno dovoljan da nadoknadi pad tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Proizvođači telekomunikacijske infrastrukture imali su uglavnom stabilno poslovanje. Sedam najvećih proizvođača zajedno imaju oko 80% globalnog tržišta. Huawei je ostao i dalje globalni lider premda je američka vlada počela zabranjivati njegovih proizvoda još u svibnju 2020. godine. Ipak je vidljivo postupno smanjenje njegovog globalnog tržišnog udjela. Drugi kineski proizvođač ZTE zadnje tri godine ima stalni rast tržišnog udjela. Rast je nastavljen jer je prema preliminarnim podacima Dell’Oro Group njegov udio na svjetskom tržištu u prvom tromjesečju ove godine 12 posto. U odnosu na udio iz 2018. godine to je rast od 4 posto.

Dell’Oro Group procjenjuje kako će ove godine globalno tržište telekomunikacijske infrastrukture povećati prihode za 4 posto čime će petu godinu zaredom ostvariti rast. Takav rast izgleda skromno u odnosu na rast od 8 posto u 2021. godini te će realno biti anuliran za proizvođače s obzirom na inflaciju čiji bi globalni prosjek u ovoj godini mogao biti 7 posto.  (naslovna fotografija Pixnio)

Podijeli:

 

 

Vezane objave