Semiannual Big Data and Analytics Software Tracker analitičke tvrtke International Data Corporation (IDC) najavljuje kako će aktualni geopolitički razvoj imati blagi utjecaj na rast tržišta, s pozitivnim izgledima za budućnost. Trend tvrtki koje se oslanjaju na manipulaciju podacima za analizu, predviđanje i brzu prilagodbu promjenjivim tržišnim uvjetima tu je i dalje, potaknut tekućim izazovima u opskrbnom lancu i promjenama potražnje.

Tržište BDA (business data analytics) je umjereno oštećeno zbog rusko-ukrajinskog rata, kao i zbog slabljenja eura u odnosu na američki dolar, ali to je uglavnom bilo ograničeno na regiju Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA). U prvoj polovici 2022. godine BDA tržište EMEA zabilježilo je međugodišnji rast prihoda od 10% u američkim dolarima, dok je rast u stalnoj valuti dosegnuo 19,5%. S druge strane, tržište Amerike poraslo je 21% i u američkim dolarima i u stalnoj valuti, što predstavlja blagi rast u usporedbi s drugom polovicom 2021. godine. Tržište BDA u regiji Azije/Pacifika, uključujući Japan (APJ), zabilježilo je rast od 16%. u američkim dolarima i 23,3% rasta u stalnoj valuti za ovo razdoblje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prema IDC-ovoj prognozi BDA softvera, očekuje se da će se potrošnja u EMEA poboljšati 2023. gdoine, s rastom od 15,2% na godišnjoj razini. Postupno će sustići Ameriku i APJ, što znači porast od 2%, odnosno 4,5%. Što se tiče složene godišnje stope rasta (CAGR) u razdoblju 2022. – 2026. godine, EMEA će vjerojatno dosegnuti 19,1%, što je malo više od Amerike, ali 1,4% slabije od APJ. Unutar cjelokupnog BDA tržišta, alati i platforme za poslovnu inteligenciju i analitiku zabilježit će CAGR od 23,6% tijekom predviđenog razdoblja.

Tri ključna čimbenika utječu na širenje tržišta velikih podataka i analitike: sve veća važnost podataka u modernom poduzeću, stalni prijelaz na javni cloud i porast umjetne inteligencije i strojnog učenja unutar poslovnih aplikacija.

Podijeli:

 

 

Vezane objave