Globalne isporuke tradicionalnih računala, uključujući stolna računala, prijenosna računala i radne stanice, pale su za 5,1% u prvom tromjesečju 2022. godine (Q1 2022), ali premašile su ranija očekivanja, navodi International Data Corporation (IDC) u svojem Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker. Tržište računala završava dvogodišnji dvoznamenkasti rast, pa iako je pad u prvom tromjesečju znak očekivanog pada tržišta. Unatoč problemima u opskrbnim lancima i logističkim izazovima, dobavljači su isporučili 80,5 milijuna računala tijekom prvog tromjesečja ove godine. Isporuke računala u prvom tromjesečju 2022. godine su sedmo uzastopno tromjesečje u kojem su globalne isporuke premašile 80 milijuna, što se nije dogodilo od 2012. godine.

Rangiranje među vodećim dobavljačima ostalo je nepromijenjeno u Q1 2022. u odnosu na četvrto tromjesečje 2021. godine Lenovo je ostao globalni lider s 22,7% tržišnog udjela, a slijede ga HP Inc., Dell Technologies i Apple. ASUS i Acer u redoslijedu nepromijenjenom od Q4 2021. Dell, Apple i ASUS su su zabilježili rast isporuke u odnosu na Q1 2021. godine. Inače, prijenosna računala su imala pad isporuka u odnosu na prethodnu godinu, dok su stolna računala blago rasla.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Isporuka tradicionalnih računala u svijetu, tržišni udio i godišnji rast, Q1 2022. (u tisućama)

 

 

 

 

 

Izvor: IDC Quarterly Personal Computing Device Tracker, 11. travnja 2022.

Pad isporuka, rast prihoda

Prema Canalysu globalne isporuke stolnih i prijenosnih računala pale 3% godišnje na 80,1 milijun jedinica, no prihod je, međutim, dostigao 70 milijardi američkih dolara jer su cijene nastavile rasti na tržištu. Isporuke prijenosnih računala smanjile su se 6% na godišnjoj razini i dosegle 63,2 milijuna jedinica, dok je broj stolnih računala porastao za 13% i dosegnuo 16,8 milijuna jedinica.

Lenovo je ostao vodeći dobavljač na tržištu osobnih računala u prvom tromjesečju 2022. godine s isporukama od 18,2 milijuna jedinica, uz godišnji pad od 10%. HP se zadržao na drugom mjestu, ali je pretrpio najveći pad od pet najvećih globalnih dobavljača, a isporuke su mu pale 18% na godišnjoj razini na 15,8 milijuna jedinica. Trećeplasirani Dell zabilježio je rast od 6%, a njegove isporuke su dosegle 13,7 milijuna jedinica. Apple i Asus također su ostvarili rast, povećavši isporuke za 8% i 24% i zauzevši četvrtu i petu poziciju. Prvo tromjesečje ove godine je prvo tromjesečje u kojem je Asus osigurao mjesto na ljestvici prvih pet globalnih dobavljača od trećeg kvartala 2017. godine.

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave