IBM je u utorak 16. lipnja predstavio jedno od najmoćnijih europskih kvantnih računala Q System One.

Kvantno računalo je smješteno u Ehningenu, oko 20 kilometara jugozapadno od Stuttgarta, u pokrajini u Baden-Württemberg. Njime će upravljati njemački istraživački institut Fraunhofer koji je i kupac računala. Inače, to je prvo kvantno računalo IBM-a koje se koristi izvan SAD-a.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Fraunhofer, vodeća europska istraživačka organizacija orijentirana na aplikacije s više od 80 istraživačkih objekata, uključujući 75 institucija u cijeloj Njemačkoj, imala je ekskluzivni pristup IBM Quantum System One kojim upravlja IBM na lokaciji Ehningen od siječnja 2021. godine.

Njegova je namjena pružiti kvantni hardverski pristup tisućama istraživača u Njemačkoj ali i u Europi. Njemački razvojni plan za kvantno računalo podrazumijeva suradnju s ključnim europskim partnerima na strateškim projektima poput OpenSuperQ-a kako bi izradili kvantno računalo otvorenog koda.

Q System One je smješten u staklenu kocku visoku 2 metra koja štiti kubite od buke i drugih fizičkih smetnji, na koje mogu biti osjetljivi.

U IBM-u i institutu Fraunhofer se  nadaju iskoristiti snagu kvantnog računala za potencijalni razvoj novih materijala, lijekova ili umjetne inteligencije (AI).

Njemačka vlada najavila je prošlog mjeseca da planira uložiti oko 2 milijarde eura  u istraživanje kvantne tehnologije do 2025. godine.

Institut Fraunhofer najavio je da će surađivati ​​s njemačkim tvrtkama i drugim istraživačkim organizacijama kako bi se kvantnim računalom produbilo razumijevanje kvantnog računanja i eksperimentirao s praktičnom uporabom.

Projekt, koji financiraju njemački porezni obveznici, koštat će oko 40 milijuna eura tijekom sljedeće četiri godine. (foto IBM / Fraunhofer)

Podijeli:

 

 

Vezane objave