Kratki potpuno električni komercijalni let hidroplanskim avionom kompanije Habour Air dogodio se u utorak 10. prosinca 2019. godine u Vancouveru.

15-minutni probni let avionske aviokompanije Habour Air i australijskog proizvođača električnih motora MagniX obavljen je sa šest putničkih zrakoplova DHC-2 de Havilland Beaver, pokretanim pogonskim sustavom magni500 snage 750 KS.

“Ovaj povijesni let označava početak treće ere u zrakoplovstvu – električno doba”, navele su dvije tvrtke u posebnoj izjavi.

MagniX je svoj električni pogonski sustav predstavio za zračni prijevoz Middle Mile – putnički i teretni letovi do 1.000 milja – na zračnom salonu u lipnju 2019. godine u Parizu.

Harbor Air, najveći operater morskog zrakoplova u Sjevernoj Americi, koji svakodnevno obavlja 300 letova s ​​više od 40 zrakoplova, rekao je da će opremiti svoju flotu s pogonskim sustavima magni500 kako bi postao prva svjetska zrakoplovna kompanija s pogonom na električnu energiju.

Izraelska tvrtka Eviation također je rekla kako će koristiti sustav e-propulzije za izgradnju svojih električnih zrakoplova Alice.

Zrakoplovstvo je jedan od najbrže rastućih izvora emisije stakleničkih plinova. Prema Europskoj komisiji, izravne emisije iz zrakoplovstva čine oko 3 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU i više od 2 posto globalnih emisija.

Podijeli:

 

Vezane objave