Jedan od pružatelja usluga Interneta stvari (Internet of Things IoT) Sigfox (u Hrvatskoj djeluje preko tvrtke IoT net Adria) udružuje se s Google Cloudom kako bi proširio i unaprijedio svoj portfelj usluga. Suradnja s Googleom Sigfoxu će omogućiti ubrzani Massive IoT, odnosno obrađivanje milijardi podataka od umreženih stvari što se, među ostalim, može koristiti i za analitiku velikih podataka. U Sigfoxovoj umreženoj platformi je preko 17 milijuna uređaja koji dnevno pošalju preko 60 milijuna poruka.

Sigfox je inače najveći globalni pružatelj LPWAN usluga za povezivanje jednostavnih IoT uređaja s niskim napajanjem i jeftinom mrežnom povezanošću.

Svoju infrastrukturu ima u 72 zemlje svijeta što je čini dostupnim za 1,3 milijarde stanovnika. Sigfoxova IoT mreža koristi se za različite primjene povezivanja predmeta, od, na primjer, praćenje kontejnera, nadzora vatrogasnih hidranata, osiguranja zgrada, praćenja u popljoprivredi…

Prošla je godina donijela pravu eksploziju broja povezanih uređaja u svijetu tako da sada Sigfox svakog mjeseca obrađuje milijarde podataka. Broj podataka u njegovoj IoT mreži lani je rastao za čak 145 posto. Takav rast podataka zahtijevao je primjenu novih tehnoloških rješenja u Internetu stvari. Ove godine uz daljnji razvoj 5G infrastrukture te slijedom toga i očekivani nagli rast cloud usluga očekuje se i snažniji razvoj povezanih uređaja, odnosno Interneta stvari.

Google Cloud odabran je kao okosnica Sigfoxove 0G mreže (low-cost, low-power bežična mreže za slanje ili primanje poruke od nekoliko kilobita između IOT uređaja) kako bi Sigfoxovoj platformi omogućio nove primjene, veću pouzdanost čuvanja i pristupa podacima, bolju usklađenost, geolociranje…

Ustvari, Sigfoxov prelazak na cloud transformirat će mnoge aplikacije iz čitavog niza industrija u kojima posluje omogućujući im nove kvalitete, uključujući lanac opskrbe i logistiku, automobile, poštanske usluge i komunalne usluge.

Na primjer, Sigfoxoco rješenje praćenja autodijelova odnosno proizvedenih dijelova opremljenih sezorima na njihovim putovanjima od proizvođača do tvornica za montažu i dobavljača omogućiti će brojne prednosti. Prednosti clouda dobit će, među ostalim, i Sigfoxova rješenja za komunalne tvrtke koje digitaliziraju prikupljanje podataka o mjeračima potrošnje plina, naknadno ugrađenim mrežnim upravljačkim jedinicama i pametnim značajkama.

Podaci o brodskim ili drugim teretima u prijevozu zahvaljujući cloudu omogućiti će točne informacije o mjestu, kretanju, stanju i drugim korisnim karakteristikama.

Podijeli:

 

Vezane objave