Hrvatska je trinaesta zemlja koja je potpisala Europsku deklaraciju o računalstvu visokih performansi (High Performance Computers HPC). Cilj te inicijative jest razviti europska računala visokih performansi koja će do 2022./2023. biti među najjača tri računala na svijetu.

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potpisala je deklaraciju u Bruxellesu zajedno s glavnim direktorom Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (DG CONNECT) Europske komisije Robertom Violom.

Računalstvo visokih performansi strateški je resurs za budućnost znanstvenog predvodništva i industrijske konkurentnosti EU-a. Potpredsjednik Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište, i povjerenica Marija Gabriel, zadužena za digitalno gospodarstvo i društvo, pozdravili su taj važan korak za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC).

Superračunala se sve više koriste za rješavanje složenih društvenih izazova za koje je potrebna velika računalna snaga, kao što su sekvencioniranje DNK, rano prepoznavanje i liječenje bolesti, izrada klimatskih modela i kriptografija.

Deklaracija EuroHPC pokrenuta je u ožujku 2017. povodom Digitalnog dana, a potpisali su je Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal i Španjolska. Otada se inicijativi pridružilo još pet zemalja: Belgija u lipnju, Slovenija u srpnju, Bugarska i Švicarska u listopadu te Grčka u studenom. Potpisnici deklaracije obvezali su se na suradnju na uspostavi vrhunskog ekosustava računalstva visokih performansi koji će podržavati najmanje 1018 izračuna u sekundi (tzv. egzaskalarno računalstvo).

Podijeli:

 

Vezane objave