Nema sumnje kako je Svjetsko nogomrtno prvenstvo ostavilo negativan trag na poslovne procese mnogih tvrtki, međutim, mnoge će iznenaditi kako cyber kriminalci nisu toliko različiti od većine te su se suzdržavali od incidenata na dane kada su igrale njihove reprezentacije, prenosi Nacionalni CERT.

Sigurnosna tvrtka BioCatch koja proučava ponašanja aktera u kibernetičkoj sigurnosti zabilježila je pad broja, koji je u ponekim državama dosegao čak 90%, izvedenih bankovnih prevara po danu. Tvrtka koja prati milijune transakcija korisnika diljem svijeta, zaključila je kako su zlonamjerni korisnici u Brazilu, Meksiku, Rusiji te u manjoj mjeri Hrvatskoj gotovo zaustavili napade dok su reprezentacije spomenutih zemalja igrali.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

13. lipnja, dan prije početka Svjetskog prvenstva, BioCatch je zabilježio snažan porast zlonamjernih aktivnosti i poneki sigurnosni stručnjaci komentiraju kako se doimalo kao da zlonamjerni korisnici imaju mnogo posla za obaviti prije no što krenu na godišnje odmore. Sljedeći dan, Rusija je na nogometnom terenu svladala Saudijsku Arabiju, a broj napada s izvorištem u Rusiji smanjio se za 67 posto. Taj se trend nastavio sve dok Rusija nije ispala sa Svjetskog prvenstva, a već 2 dana nakon ispadanja broj napada je skočio i vratio se na brojke iz razdoblja prije Svjetskog prvenstva. Analiza aktivnosti u Brazilu i Meksiku pokazala je također pad broja napada te su sigurnosni stručnjaci iz tvrtke BioCatch zaključili kako je jednostavno riječ o tome kako su svi htjeli uživati u utakmicama njihovih reprezentacija. Podaci pokazuju kako je za vrijeme prve tri utakmice reprezentacije Meksika aktivnost zlonamjernih korisnika pala za 70 posto, 90 posto te ponovno 70 posto.

Međutim, nisu sve zemlje pratile taj trend te je tako Engleska bila jedna od rijetkih zemalja u kojima je zabilježen rast zlonamjernih cyber aktivnosti. U sigurnosnoj tvrtki BioCatch to objašnjavaju činjenicom kako većina incidenata u Engleskoj potječe iz istočno europskih zemalja, a stanovnicima tih zemalja nije važno što Engleska igra.

Podijeli:

 

 

Vezane objave