Zemlje EU-a nadmašuju svoje globalne kolege u pogledu digitalnih vještina, od osnovnih do naprednih, ali neprestano zaostaju u digitalizaciji javnih usluga, pokazuje novo objavljeno istraživanje. Međunarodni indeks digitalne ekonomije i društva (I-DESI) analizira kako se rangiraju zemlje EU-a u pogledu povezanosti, digitalnih vještina, korištenja Interneta, integracije digitalne tehnologije i digitalnih javnih usluga za razliku od 18 drugih zemalja koje nisu članice EU-a (Australija, Brazil, Kanada, Čile, Kina, Island, Izrael , Japan, Meksiko, Novi Zeland, Norveška, Rusija, Srbija, Južna Koreja, Švicarska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države). Cilj I-DESI-ja je proširiti rezultate Indeksa digitalne ekonomije i društva (DESI) Europske komisije mjerenjem učinka zemalja koje nisu članice EU-a.

Najbolje zemlje EU su na istoj ili višoj razini od najboljih svjetskih zemalja. Finska je bila vodeća zemlja u indeksu I-DESI, a također je zauzela prvo mjesto u DESI 2019. i 2020. godine. Vodeća zemlja koja nije članica EU bile su Sjedinjene Američke Države, a države članice EU27 popunile su četiri od deset najboljih mjesta za glavni indeks I-DESI, a slijedile su ih Švicarska, Norveška i Island.

Pet kategorija I-DESI

Povezivost

Ispitujući primjenu i preuzimanje fiksne i mobilne širokopojasne mreže, povezivost je dimenzija I-DESI gdje se prosjek EU27 dobro uspoređuje sa zemljama izvan EU-a, posebno u pogledu širokopojasnog pristupa i širokopojasne mobilne mreže.

Digitalne vještine

Gledajući vještine potrebne za iskorištavanje mogućnosti koje nudi digitalno društvo, države članice EU27 imale su bolji učinak od svojih 18 globalnih kolega. Države članice EU27 imaju bolji učinak od svojih kolega u oba pokazatelja koji obuhvaćaju poddimenziju Napredne vještine i razvoj.

Korištenje Interneta

Najsnažnije područje za zemlje koje nisu članice EU je uporaba interneta od strane građana. Prosječni učinak država članica EU-a zaostaje za zemljama izvan EU-a tijekom sve četiri ispitivane godine – 2015. do 2018. Četiri najbolje države članice EU-a ostvaruju se na sličnoj razini kao i četiri države izvan EU-a u ovoj dimenziji.

Digitalna tehnologija

Integracija dimenzije digitalne tehnologije posebno se bavila digitalizacijom poduzeća, kao i razvojem internetskih kanala prodaje. U 2017. godini prosječna izvedba država članica EU27 za ovu dimenziju poravnala se sa zemljama koje nisu članice EU-a prvi put od 2013. U 2018. godini EU27 je ponovno zaostala. Europska digitalna strategija i Instrument za oporavak i otpornost imaju nekoliko ekonomskih ciljeva, uključujući stvaranje radnih mjesta, konkurenciju i gospodarski rast. Ulaganje i podrška u ovom području pomogli bi postizanju ciljeva EU-a i mogli bi učiniti države članice EU27 konkurentnijima zemljama koje nisu članice EU-a.

Digitalne javne usluge

Digitalizacija javnih usluga, s naglaskom na eUpravu, dimenzija je u I-DESI-u gdje su, u prosjeku, države članice EU27 dosljedno radile ispod svojih 18 kolega izvan EU-a. Međutim, četiri najbolje države članice EU27 dosljedno su nadmašivale četiri najbolje zemlje koje nisu članice EU.

Podijeli:

 

Vezane objave