Malo je transparentnosti o količini, vrsti, lokaciji i udjelu 4G i 5G kineske opreme u europskim mrežama, navodi se u izvješću Tržište za 5G RAN u Europi: Udio kineskih i nekineskih dobavljača u 31 europskoj zemlji Strand Consult donosi podatke o lokaciji, količini i udjelu kineske i nekineske opreme u europskim telekomunikacijskim mrežama, količini 5G opreme Huaweia, ZTE-a i nekineskih dobavljača u europskim mobilnim mrežama kao i udjelu te opreme u 5G radijskoj pristupnoj mreži (RAN).

udjeli kineskog i nekineskog RAN-a u telekomunikacijskim mrežama europskih zemalja

U 8 od 31 zemlje, više od 50% 5G RAN opreme dolazi od kineskih dobavljača. U 2020. godini takvih zemalja je bilo 16 od 31 zemlje, a odnosi se na tadašnju 4G RAN opremu. U jednoj zemlji (Cipar) 100% 5G RAN-a dolazi od kineskih dobavljača. 2020. godine bile su 3 europske zemlje sa 100% 4G RAN opremom kineskih dobavljača. Samo 11 od 31 europske zemlje može svojim korisnicima ponuditi pristup mrežama koje uopće nemaju kineske RAN opreme. 41% mobilnih pretplatnika u Europi ima pristup 5G RAN-u kineskih dobavljača. U 2020. godini 51% europskih mobilnih pretplatnika imalo je pristup 4G RAN-u kineskih dobavljača.

pojedine zemlje značajno su smanjile udjel kineskog RANA u opremi svojih telekomunikacijskigh mreža

Operateri kao što su Telenor i Telia u Norveškoj, TDC u Danskoj, 3 u Danskoj i Švedskoj, T-Mobile Nederland’s i Proximus u Belgiji promijenili su kineske dobavljače. Niti jedan od tih operatera ne izvješćuje o povećanju troškova mreže ili kašnjenju uvođenja 5G.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Izloženost Njemačke

Velike europske zemlje – Njemačka, Italija, Poljska, Portugal, Austrija i Španjolska – kupuju značajne količine 5G opreme od kineskih dobavljača. Podaci sugeriraju da se čini da Njemačka sigurnosnu prijetnju Kine ne shvaća baš ozbiljno. Sjeverni tok 2 bio je debakl njemačkog opskrbe energijom iz Rusije; Čini se da Njemačka postavlja sličan scenarij u domeni komunikacija s Huaweijem i ZTE-om, navodi Strand Consult u svojem izvješću. Budući da Njemačka čini 25% europskih mobilnih korisnika, slab pristup njemačke vlade komunikacijskoj infrastrukturi stvara rizik za Njemačku i sve ljude koji se povezuju s njemačkim mrežama.

najviše korisnika izloženih kineskom RAN-u je u Njemačkoj

Njemačka zajedno s Italijom, Poljskom i Austrijom čini 50% europskih mobilnih korisnika. Te zemlje uvelike ovise o kineskoj opremi, stvarajući rizik za vlastite nacije i druge koji koriste njihove mreže. 2020. godine 57% njemačkog 4G RAN-a dolazi od kineskih dobavljača. 2022. godine 59% 5G RAN-a u Njemačkoj dolazi od kineskih dobavljača. Huawei ima veći tržišni udio u Berlinu nego u Pekingu gdje dijeli tržište sa ZTE-om i drugim dobavljačima.

Podijeli:

 

 

Vezane objave