Prema Counterpoint Researchu, tržište mobilnih telefona u Kini u trećem tromjesečju ove godine (Q3 2021) doživjelo je značajne promjene. Naime, prodaja pametnih telefona u Kini u trećem tromjesečju 2021. zbog slabije potrošnje i manjka komponenti, posebno 4G SoC-a, pala za 9% na godišnjoj razini.

Huaweiev pad od 77%

Vivo i Oppo zauzimaju više od 20% tržišta (rast na 23% odnosno 20% tržišnog udjela), a Honor je došao na treće mjesto (15%). Šestorangirani Huawei imao je pad isporuka u Q3 za čak 77% na godišnjoj razini, a ukupni tržišni udio mu je samo 8%. U statistikama nekih drugih analitičara već je svrstan u rubriku “ostali”.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Premda je prodaja pametnih telefona u Kini u trećem tromjesečju 2021. pala za 9% na godišnjoj razini, zabilježen je rast od 3% u odnosu na drugo tromjesečje (Q2 2021). Ukupne isporuke na tržištu pametnih telefona u Kini u Q3 ove godine iznosile su 76,5 milijuna uređaja, navodi Counterpoint Research Monthly Market Pulse Service.

Lider za 5G pametne telefone

Prema ukupnom tržištu pametnih telefona u Kini Huawei je izgubio veliki dio tržišta, no manje je poznato kako je u segmentu 5G pametnih telefona u Kini Huawei lider, u trećem tromjesečju njegov je udjel 27,4%, a uz robne marke čak 30,7%. Taj udjel je pad u odnosu na drugo tromjesečje, no još uvijek dovoljno da bude na prvom mjestu na kineskom tržištu. U stvari, 30% svih 5G telefona u Kini su Huawei telefoni, navodi GizChina.

Na ljestvici tržišnog udjela modela mobitela, tržišni udio Huawei P40 serije, Mate30 serije i Mate40 Pro ostaje u prvih deset najprodavanijih modela 5G mobitela. Na svakih 100 5G mobitela, 13 je Huaweijevih proizvoda te dvije serije. Osim toga, Huawei nova7 zauzima treće mjesto s tržišnim udjelom od 3,2%. Prva dva najprodavanija modela su iPhone 12 i iPhone 12 Pro Max.

Što domaći OS može?

Mnogi ljudi u Kini žele isprobati HarmonyOS. Android i iOS su strani i korisnicima poznati operativni sustavi koji sada žele upoznati domaći operativni sustav. Statistike pokazuju da dobar broj novih Huawei korisnika u Kini kupuje uređaj da iskusi HarmonyOS.

Huawei je službeno objavio HarmonyOS sustav 2. lipnja prošle godine. Postupno je broj korisnika rastao te na početku prosinca HarmonyOS 2 ima preko 150 milijuna korisnika u Kini. Podijeli:

 

 

Vezane objave