Jerko Dumanić, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika u Hrvatskom telekomu

Hrvatski telekom razvio je, u suradnji s vodećim regionalnim sistem integratorom Combisom, rješenje za digitalizaciju kompletne razmjene poslovnih dokumenata u standardiziranom elektroničkom obliku – uslugu EDI (Electronic Data Interchange, elektronička razmjena podataka).

Digitalizacija poslovanja preduvjet je konkurentnosti u bilo kojoj industriji, a prednosti prelaska na elektroničku razmjenu dokumenata višestruke su. Poslovni korisnici koji koriste EDI ostvaruju znatne uštede – više nema potrebe za tiskanjem, arhiviranjem i slanjem poslovnih dokumenata, pa se troši neusporedivo manje papira nego prije. Postupci obrade podataka se automatiziraju, čime se uklanjaju ponavljajući ručni procesi te smanjuje mogućnost ljudske pogreške prilikom kreiranja i slanja dokumenata, a time se povećava preciznost i točnost podataka.

Usluga EDI je namijenjena kako tvrtkama koje posluju s drugim poslovnim subjektima (B2B), tako i onima koje sudjeluju u poslovima javne nabave (B2G), te je pritom prilagođena tvrtkama svih veličina – onima koje imaju potrebe za slanjem većih količina dokumenata, kao i onima koje jednostavno žele digitalizirati poslovanje, optimizirati resurse i biti konkurentnije zahvaljujući višem stupnju automatizacije poslovnih procesa.

Za veće tvrtke koje imaju poslovne sustave (ERP), idealan način korištenja EDI-ja jest integracija s ERP sustavom, dok je manjim tvrtkama koje takve sustave ne koriste, a žele ili su obvezne koristiti EDI, dostupan EDI portal kojem je moguće pristupiti putem interneta.

„Elektronička razmjena dokumenata temelj je uspješnijeg i boljeg poslovnog odnosa između klijenta i dobavljača, a tvrtke koje u svom poslovanju koriste EDI brže su i pouzdanije te je s njima lakše surađivati. Prelaskom s papirnate razmjene poslovnih dokumenata na elektroničku čini se prvi korak prema digitalizaciji poslovanja i smanjenju papirologije“, rekao je direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika u Hrvatskom telekomu Jerko Dumanić.

Dodatan impuls korištenju usluge dao je novi Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi prema kojem će svi sudionici javne nabave od 1. srpnja ove godine morati izdavati račune isključivo u elektroničkom obliku.

U petak, 15. veljače 2019. godine, u sjedištu Hrvatskog telekoma u Zagrebu održat će se besplatni seminar za sve zainteresirane i potencijalne korisnike usluge EDI. Polaznici će na seminaru od stručnjaka iz RIF-a (Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika) moći doznati koje promjene u njihovo poslovanje donosi Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, a imat će se također priliku upoznati i s uslugom EDI Hrvatskog telekoma te prednostima digitalnog poslovanja.

Podijeli:

Vezane objave