Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog telekoma

Hrvatski telekom drugu je godinu zaredom osvojio certifikat P3 – Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj. Certifikat P3 uzima se kao svojevrsni standard mjerenja kvalitete mreže i zadovoljstva korisnika telekom operatera diljem svijeta, a u tom kontekstu upravo se mobilna mreža HT-a nalazi među 10 najboljih mobilnih mreža u čitavom svijetu. Hrvatski telekom u tom je mjerenju ostvario najbolji rezultat u povijesti mjerenja P3 u Hrvatskoj, odnosno 948 od mogućih 1.000 bodova.  To dokazuje poseban segment istraživanja koji obuhvaća prikupljanje informacija o ponašanju mreže prilikom raznih korisničkih aktivnosti, u stvarnim uvjetima, bez angažmana korisnika prilikom mjerenja i bez mogućnosti manipulacije prikupljenim podacima. Mobilna mreža Hrvatskog telekoma pokazala je najbolji performanse za vrijeme komunikacije korisnika koristeći vlastite mobilne uređaje.

Istraživanje je provodila kompanija P3 Communications krajem studenog i početkom prosinca 2018. godine u različitim vremenskim uvjetima, na područjima 25 gradova te brojnih prometnica.

Certifikat P3 – Best in Test potvrdio je izvrsnost mobilne mreže HT-a u podatkovnoj usluzi te u ključnim segmentima korisničkoga iskustva – u brzini surfanja i korištenja aplikacija, kvaliteti zvuka i pokrivenosti. Taj certifikat potvrdio je da Hrvatski Telekom svojim korisnicima pruža najveću i najkvalitetniju pokrivenost 4G mrežom te omogućava korištenje 4G mreže na najširem području mjerenja P3 diljem Hrvatske.

Ovogodišnji certifikat od posebne je važnosti za Hrvatski telekom i njegove korisnike jer je prošle godine započela modernizacija kompletne mobilne mreže diljem zemlje, upravo s ciljem dodatnog iskoraka u kvaliteti mobilne usluge. Vrijednost investicija u poboljšanje mobilne mreže u prošloj i ovoj godini premašit će milijardu kuna. Fokus je na modernizaciji radijske mreže prema SRAN konceptu – tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G, 4G i 5G mreže na istoj opremi, višestruko povećava kapacitet 4G mreže i osigurava funkcionalnost Interneta stvari (IoT). Nova oprema koja se postavlja osigurava bolju pokrivenost mreže, troši manje energije, a cilj svih aktivnosti koje su se provodile jest omogućiti uvođenje 5G mreže čim se za istu dodijeli potreban radiofrekvencijski spektar. Do sada je potpuno modernizirana mreža u Istri, Zagrebačkoj županiji i Zagrebu, a do kraja tekuće godine cilj je i ostale dijelove Hrvatske na isti način potpuno pripremiti za implementaciju 5G tehnologije. Uvođenje 5G mreže omogućit će transformaciju čitavog društva na način da će otvoriti spektar dodatnih mogućnosti korištenja mobilnih tehnologija koje će promijeniti živote ljudi nabolje i unaprijediti gospodarstvo.

Sukladno tehnološkom napretku i potrebama korisnika, modernizacija mreže osigurava kapacitete za konvergentne usluge pristupa, kombinirajući resurse i kapacitete mobilne i fiksne mreže za pružanje usluga pristupa internetu velikim brzinama. Hrvatski Telekom tako će i ove godine nastaviti s procesom omogućavanja većih brzina korisnicima fiksnoga interneta na lokacijama gdje nije moguće pružiti više od 4 i 10 megabita u sekundi. Rješenje je u hibridnoj tehnologiji koja putem mobilne mreže korisnicima fiksnog interneta omogućava brzine i do 30 megabita u sekundi.

Podijeli:

 

Vezane objave