Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj krajem 2019. godine, završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog telekoma koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge nove generacije. Modernizacijom mreže stvoreni su i preduvjeti za ubrzano uvođenje 5G tehnologije na području cijele Hrvatske. Prvu 5G testnu baznu postaju u Hrvatskoj Hrvatski telekom implementirao je još u ožujku 2019. godine, a do sada je implementirano 20 pilot baznih postaja (Samobor, Zagreb, Krk, Osijek) te se intenzivno radi na testiranju funkcionalnosti i performansi 5G tehnologije i pripremi za komercijalni rad kada bude dodijeljen potreban radio frekvencijski spektar.

„Hrvatski telekom je predvodnik u segmentu razvoja 5G tehnologije, čemu svjedoči i 10 jedinstvenih 5G projekata u proteklih nešto više od godinu dana. Ove godine Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj uveo revolucionarnu tehnologiju dinamički djeljenog spektra (DSS) koja omogućava korištenje postojećih 4G frekvencija za 5G tehnologiju, a što predstavlja ključnu polugu za razvoj 5G-a u Hrvatskoj te umrežavanje i automatizaciju velikog broja uređaja poput senzora, robotiziranih strojeva, autonomnih vozila i slično“, rekao je član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo.

Uz 5G, Hrvatski telekom nastavlja intenzivnu izgradnju optičke infrastrukture do kućanstava. U prvoj polovici godine, optičkom infrastrukturom je pokriveno 20.000 kućanstava i poslovnih subjekata, uključujući 80 posto Raba kao prvog gigabitnog otoka u Hrvatskoj. U tijeku je priprema i realizacija optičke infrastrukture na dodatnih 60.000 kućanstava i poslovnih subjekata do kraja godine.

Dvije Ookla nagrade

Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom dobio čak dvije Ookla nagrade – za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj (Fastest Mobile Network) i za najbolju mobilnu pokrivenost (Best Mobile Coverage).

Nagrade je dodijelila kompanija Ookla, svjetski lider u testiranju i analizi kvalitete pristupa Internetu. S više od 10 milijuna testova dnevno i gotovo 30 milijardi testova brzine putem Speedtest platformi od strane telekom korisnika diljem svijeta, Ookla ima najveću globalnu bazu podataka o performansama fiksnih i mobilnih mreža diljem svijeta. Testiranje na Ookla Speedtest platformi je besplatno i korisnici testiraju mrežu putem koje pristupaju Internetu u stvarnom okruženju i na vlastitim uređajima. Kako bi utvrdila tko pruža najveće brzine mobilne mreže Ookla je, tijekom prvog i drugog tromjesečja 2020. godine, usporedila rezultate više od 186.000 korisničkih testova provedenih na Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama kod svih glavnih mobilnih operatora u Hrvatskoj. Analizirani su i rezultati više od 130 milijuna otisaka napravljenih putem Androida kako bi se utvrdilo koji operator ima najbolju pokrivenost mobilnom mrežom.

Hrvatski telekom ostvario je u Speed Score 70,71 Mbit/s s prosječnom brzinom od 86,05 Mbit/s za preuzimanje i 17,43 Mbit/s za učitavanje podataka.

Rezultati sa 243.273 lokacije u Hrvatskoj na mrežama svih mobilnih operatora pokazali su kako mreža Hrvatskog Telekoma ima najbolji Coverage Score s postignutih 816 bodova, odnosno mobilnu mrežu korisnicima dostupnu na 99,90 posto testiranih lokacija, dok je 4G mreža korisnicima dostupna na 91,40 posto testiranih lokacija.

Speed Score uključuje mjerenje brzine preuzimanja i učitavanja svakog pružatelja usluga kako bi se rangirala brzina mreže dok Coverage Score uključuje mjerenje dostupnosti i otiska svakog pružatelja usluga unutar zemlje.

„Samo ove godine postići ćemo rekordne brojke u pokrivanju hrvatskih kućanstava optikom od 80.000 što je 60 posto povećanje u odnosu na prošlu godinu. Unatoč korona situaciji ostajemo na realizaciji našeg inicijalnog investicijskog plana“, rekao je Boris Drilo.

Podijeli:

 

Vezane objave