Predstavnici Hrvatskog Telekoma i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu potpisali su Pismo namjere za pokretanje projekta Campus Network koji će studenima, startupima i cijeloj industriji ponuditi mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama. S obzirom na to da je tehnološki sektor jedan od najbrže razvijajućih na svijetu, akademska zajednica dobit će priliku raditi na industrijskim razvojnim projektima koji će se temeljiti na industriji 4.0, pametnoj tvornici, industrijskom Internetu stvari (iIoT) i mreži 5G. HT u razvoj projekta planira uložiti oko 2 milijuna kuna.

Campus Network je privatna mobilna mreža koja će pokrivati fakultetski laboratorij dediciranom 4G i 5G mrežom. Laboratorij će biti otvoren na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a FER je za suradnju otvoren i drugim zainteresiranim fakultetima. Kao sljedeći korak planira se uključivanje i drugih gradova kao što su Rijeka, Split i Osijek. Rješenja koja će biti razvijena bit će primjenjiva i u javnoj 4G i 5G mreži Hrvatskog Telekoma.

FER u suradnji s Hrvatskim Telekomom planira promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija, koji se oslanjaju na upotrebu 4G i 5G mreže. Cilj je   promicanje razvoja robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja.

Inače, većinski vlasnik HT-a Deutsche Telekom započeo je partnerstva s poduzećima i sveučilištima u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija s ciljem pružanja inovativnih rješenja za mobilnu povezanost industrije u Europi.

Podijeli:

 

Vezane objave