Hrvatski startup Magic Forest uz pomoć prilagođenih dronova vrši ponovnu sadnju drveća na područjima koja su pogođena prirodnim poremećajima poput požara, suše ili najezde bolesti i onim neprirodnim devastacijama kao što su prekomjerna sječa, rudarstvo, poljoprivredna krčenja…

Tehnologija nije nova, ali projekt Magic Foresta u Hrvatskoj raspršuje sjemenke drveća u većim količinama i brže nego što mogu drugi slični projekti. Iz dronova se izbacuju kuglice veličine loptice za golf, pri padu na tlo oslobađajući sastojke za stvaranje povoljnog mikro-okruženja za sjeme da se ukorijeni, navodi autor projekta, jedan od čelnika tvrtke Magic Forest Goran Ladišić. “Unutra osim sjemenke stavljamo i pijesak, travu, glinu i čili”, objašnjava Ladišić dodajući kako se čili stavlja kako divlje životinje ne bi jeli sjemenke.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ljetni šumski požari u Hrvatskoj često se događaju na teško dostupnim područjima za sadnju drveća. Magic Forest prošlo je ljeto vršilo sadnju drveća u općini Promina na jugu Hrvatske. Projekt se razvija već dvije godine, a Ladišić kaže kako  je u testiranjima 40 posto sjemenki izraslo u drveće. Upravitelj dronovima Ivan Vidaković kaže kako se njihovom metodom za osam sati, uz korištenje četiri ili pet dronova, sjemenke mogu raspršiti  na oko 24 hektara zemljišta.

Za projekt Magic Forest a interes je pokazan iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Austrije i Kalifornije… Iz Magic Foresta navode i da im je cilj sudjelovati u projektu Europske unije za sadnju tri milijarde novih stabala do 2030. godine u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave