Prije dvadeset sedam godina, 17. studenoga 1992. godine, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu Internet. Taj se dan i službeno računa kao dan kad je Internet zaživio u Hrvatskoj.

Izgradnju mreže utemeljene na IP protokolu i uspostavu internetske veze Hrvatske sa svijetom (radilo se o vezi između Srca i Sveučilišta u Beču kapaciteta 9.6 kbps) “odradio” je tim Sveučilišnog računskog centra (Srca) u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže – Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Razvojem Interneta i Srce je razvijalo i primjenjivalo razne protokole i servise kako bi zadovoljilo potrebe svojih korisnika. Iz Srca su popisali te prve iskorake, ali i daljnje momente u povijesti hrvatskog Interneta na stranici 25 godina Interneta u Republici Hrvatskoj.

Nakon 27 godina od uvođenja Interneta Srce sada novu generaciju e-infrastrukture za potrebe znanosti i obrazovanja u RH – Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak – HR-ZOO.

Podijeli:

 

Vezane objave