Ookla je napravila analizu brzina mobilnog interneta u 50 popularnih turističkih odredišta u Europi. Ookla je turistička odredišta razvrstala u velike gradove, popularne primorske destinacije, destinacije poznate po kulturnim manifestacijama te planinske turističke destinacije.

Veliki gradovi

Glavni grad Norveške Oslo na vrhu je Ooklainog popisa 15 europskih velikih gradova, popularnih odredišta za odmor, Srednja brzima mobilnog downloada u Oslu je tijekom drugog tromjesečja ove godine bila 156,99 Mb/s. Dva druga nordijska grada švedski Stockholm s prosječnim downloadom 136,74 Mb/s te danski Kopenhagen s prosječnim downloadom 133,16 Mb/s ukazuju kako nordijske destinacije imaju daleko najbolje 5G mreže.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Značajno iza njih je na četvrtom mjestu Lisabon s prosječnim mobilnim downloadom 86,49 Mb/s. Istanbul i Rim imali su najlošiji prosječni mobilni download od velikih gradova u Ooklainom mjerenju.

Najmanja latencija (brzina odaziva mreže) izmjerena je u Nikoziji na Cipru, iznosila je 17 ms. Ookla je nedavno objavila analizu kako se latencija u Europi povećala tijekom masovnijeg korištenja roaminga, to jest u vrijeme ljetne turističke sezone

Ljubitelji plaže

Od odabranih turističkih primorskih destinacija u Ooklainom mjerenju  Biarritzu u Francuskoj i Korčula na istoimenom otoku u Hrvatskoj imali su u drugom tromjesečju ove godine najveću srednju brzinu mobilnog downloada, 155,65 Mb/s odnosno 133,67 Mb/s, Slijedili su bugarska Varna i portugalski Faro, s prosječnim downloadom od 104,00 Mb/s odnosno 101,74 Mb/s. Pri vrhu su još i talijanski gradovi Amalfi i Cefalù,

Slovenski Piran imao je najbolju srednju latenciju više poslužitelja (20 ms), dok je Cefalù imao najlošiju (56 ms).

Destinacije kulture

Kada su u pitanju turističke destinacije u Europi koje posjetitelje privlače kulturnim sadržajima najbolji mobilni download izmjeren je u u norveškom Tromsøu gdje je srednja brzina downloda 251,52 Mb/s, To je skoro 2,3 puta brže od drugoplasiranog Amsterdama. Dubrovnik je na visokom četvrtom mjestu, iza trećeplasiranog Bristola.

U ovoj kategoriju najbolju latenciju imao je danski Helsingør, dok je škotski Edinburgh imao najlošiju.

Bijeg od vrućina

U kategoriji turističkih destinacija za one koji ne vole vrućine, odnosno one koji biraju planinske predjele Europe najbolji prosječni mobilni download imaju posjetitelji austrijskog Innsbrucka i francuskog Digne-les-Bainsa, s prosječnim mobilnim downloadom od 87,34 Mb/s odnosno 67,30 Mb/s, Slijede Zakopane u Poljskoj s prosječnim mobilnim downloadom od 43,52 Mb/s; irski Killarney (35,90 Mb/s) i rumunjski Sighișoara (30,48 Mb/s).

Podijeli:

 

 

Vezane objave